szerző:
hvg.hu

Húsz olyan "költségvetési trükköt" tartalmaz a jövő évi költségvetést bíráló közgazdászok által készített kiadvány, amely szerintük jelentősen befolyásolja majd a hiány mértékét.


A jelentés elkészítésére Orbán Viktor Fidesz-elnök kérte azt a 29 közgazdászt, akik november végén felszólították a parlamenti képviselőket: ne szavazzák meg a 2010-es költségvetést.

A fideszes politikusok és a közgazdászok keddi, második találkozója után tartott budapesti sajtótájékoztatón Járai Zsigmond volt jegybankelnök - a füzetben foglaltakra utalva - azt mondta: a jövő évi büdzsében a GDP-csökkenés alul, az adóbevételek pedig túl vannak tervezve, az idei kiadásokból néhány tételt áttoltak jövőre, és az állami vállalatok veszteségei egyáltalán nem szerepelnek benne.

Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere úgy fogalmazott: a kormány "akciója" hasonlít a 2005-2006-os költségvetés előkészítésére, amikor "részben hasonló technikák alkalmazásával" tervezte alul a hiányt az akkori kabinet.

Járai Zsigmond kiemelte, nagy feladat vár a következő kormányra, mert nem 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt kell majd levinnie az euró bevezetéséhez szükséges 3 százalék alá, annál ugyanis jóval magasabb lesz az induló szint.

A tájékoztatón Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa közölte: pártja gazdaságpolitikai célkitűzése az alacsony államháztartási deficit, a gyors eurócsatlakozás, a foglalkoztatásbővítés és a növekedés.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő szerint Magyarország olyan lefelé menő spirálban van a gazdasági növekedést illetően, amely nem jelenik meg a jövő évi költségvetésben. A hibahatár közeli, 0,6 százalékos visszaesés, amelyre a büdzsé épül, "köszönőviszonyban" sincs azzal, amit a többi gazdasági szám mutat - tette hozzá.

Matolcsy György hangsúlyozta: a Fidesz nem fogad el egy 7-8 százalék körüli költségvetési hiányt, de azt sem, hogy a növekedésnek nincsenek forrásai. "Mi nem szeretnénk magas költségvetési hiányt, mert mi eurót szeretnénk", az euróhoz vezető út pedig a költségvetési hiány csökkentésével van kikövezve - mondta. Megjegyezte, a legfontosabb feladat a jövő év közepén az lesz - bárki is alakít kormányt -, hogy hogyan lehet Magyarország növekedését az új feltételek között beindítani.

Kérdésre válaszolva közölte: célszámot a költségvetési hiányra nem tud mondani, mert "nagyon sok idő van még hátra", és vannak még kockázatok. Járai Zsigmond ezzel kapcsolatban megjegyezte, az sem biztos, hogy jövőre 7-8 százalék körül megáll a hiány.

Matolcsy György rámutatott, minden olyan tételt felül kell vizsgálnia egy következő kormánynak, amely hátráltatja a növekedést, és felesleges állami kiadást okoz. Példaként említette a bürokrácia csökkentését, valamint a vállalkozásokat terhelő adminisztrációt.

Vezető fideszes politikusok - köztük Orbán Viktor pártelnök - december 4-én konzultáltak először a jövő évi költségvetést bíráló közgazdászokkal. Az ismert közgazdászok, köztük az Orbán-kormány időszakának több magas rangú állami vezetője november 28-án nyílt levélben szólították fel az országgyűlési képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetési javaslatot, "ne sodorják újabb veszélybe az országot". A jövő évi büdzsét azonban november 30-án 201 igen és 179 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül elfogadta a parlament.

Oszkó: a hiánycél csak attól függ, hogy az új kormány tartani akarja-e

Az országnak még soha nem volt olyan szigorúan ellenőrzött, transzparens költségvetése, mint a jövő évi büdzsé, a hiánycél teljesítése pedig csak attól függ, hogy a következő kormány tartani akarja-e azt - jelentette ki az MTI-nek Oszkó Péter pénzügyminiszter a büdzsét bíráló közgazdászok és a Fidesz közös keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Oszkó Péter válaszul azt hangsúlyozta, hogy a minisztérium GDP-előrejelzése pesszimistább, mint a független elemző intézeteké, ami azt jelzi, hogy a költségvetést óvatosan tervezték. A pénzügyminiszter közölte: határozottan állítja, hogy az idei és a jövő évi költségvetés eredményeként 2010 második felétől gazdasági növekedés kezdődhet Magyarországon. "A következő kormánynak csak követnie kell az irányt, és learatnia a gyümölcsöket" - mondta.

Oszkó Péter hozzátette: csak bízni lehet benne, hogy a következő kormány - bárkik is alakítsák azt meg - ugyanilyen szigorú és jól ellenőrizhető költségvetést készít. "A jövő évi hiánycél csak attól függ, hogy az új kormány akarja-e tartani. Ha igen, akkor a 3,8 százalék tartható lesz" - mondta a pénzügyminiszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Oskar Kokoschka egy festménye rekordáron kelt el egy prágai árverésen

Oskar Kokoschka egy festménye rekordáron kelt el egy prágai árverésen

Saját légitámaszpontjukat bombázták szét Szíriában az amerikaiak

Saját légitámaszpontjukat bombázták szét Szíriában az amerikaiak