szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vártnál kedvezőbb lehet az államháztartás decemberi pénzforgalmi adata - vélekedtek az elemzők, akik szerint ennek köszönhetően teljesíthető lesz a Pénzügyminisztérium (PM) által kitűzött, GDP-arányosan 3,8 százalékos pénzforgalmi deficit.

A Pénzügyminisztérium (PM) kedden teszi közzé az államháztartás előzetes, tavaly decemberi, illetve 2009. évi teljes pénzforgalmi adatait.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedd reggel közölt adatai szerint a kormányzati szektor 2009. harmadik negyedévi eredményszemléletű hiánya 243 milliárd forintot tett ki, a bruttó hazai termék (GDP) 3,8 százalékát, ami az előző évi harmadik negyedévhez képest 132 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal magasabb. Az előző, második negyedévvel összehasonlítva is 88,5 milliárd forinttal, GDP-arányosan pedig 1,4 százalékponttal nagyobb volt a deficit.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője kedden az MTI-nek elmondta: a KSH által közölt első három negyedéves, 711 milliárd forintos - a GDP 3,7 százalékát kitevő - eredményszemléletű hiány alacsonyabb volt mint ugyanezen időszak pénzforgalmi hiánya. Emlékeztetett: pénzforgalmi szemléletben szeptember végére az államháztartás egyenlege 1067,7 milliárd forint hiányt halmozott fel, ami a GDP 4,1 százaléka.

Nem meglepetés, hogy 2008 első három negyedévéhez képest nőtt a hiány, hiszen a recesszió miatt csökkentek az állami bevételek, miközben vannak bizonyos feladatok, amelyeket kötelező ellátni - mondta Suppan Gergely. Hangsúlyozta: a válságkezelő kormány sok intézkedésének - így például a 13. havi nyugdíjak és fizetések megvonásának - hatásai csak az utolsó hónapokban érzékeltetik hatásukat, emiatt pedig az utolsó negyedév - pénzforgalmi szemléletben - nagyobb többletet mutathat, mint amivel előzőleg kalkuláltak.

Az elemző szerint a KSH első három negyedéves adataiból látható, hogy teljesült a kormány által vállalt 3,9 százalékos eredményszemléletű hiány, sőt ennél akár 1-2 tized százalékponttal is jobb lehet.

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője is úgy vélekedett: valószínűleg meglesz a várt bevétel a társasági adódból, így az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya az előzetes adatok szerint a PM előrejelzéseinek megfelelően alakulhat, de akár 10-20 milliárd forinttal is jobb lehet a vártnál.

A PM által kitűzött, GDP-arányosan 3,8 százalékos, 992,4 milliárd forintos pénzforgalmi deficit eléréséhez decemberben 131,3 milliárdos államháztartási többlet szükséges.

Az ING elemzője szerint a végleges adatok az önkormányzati gazdálkodás alakulásától, valamint attól is függnek, hogy milyen kiadásokat "toltak át" 2010-re. Hozzáfűzte: a hiány 2010-ben és 2011-ben az átnyúló tételek, valamint a választási "ígérgető kampány" miatt nagyobb lehet a tavalyinál, de ezenkívül a 2009 júniusában elfogadott adótörvényeknek sincs meg a fedezete a következő két évben.

A KSH kedden közölt eredményszemléletű hiányadatairól elmondta: a vártnak megfelelőek az adatok, s jelzik, hogy teljesíthető a kitűzött 3,9 százalékos eredményszemléletű (ESA’95) hiány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd