szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz állami Külkereskedelmi Bank (Vnyesekonombank) a múlt év végén megvásárolta az ukrán Donbasz Ipari Szövetség (ISZD) acélipari konszernt – írta szerdán a kontrakty.ua ukrán üzleti hírportál.

Az ügylet létrejöttéről az internetes orgánumot neve elhallgatása mellett tájékozatta az ukrán cégcsoporton belüli forrás, aki maga is közreműködött a megállapodásban.

A konszernt 2009 utolsó napjaiban 1 milliárd dollárért vette meg a Külkereskedelmi Bank. Ez az összeg megfelel az ISZD orosz pénzintézettel szemben felhalmozott adósságának. A forrás szerint a bank az ukrán acélipari konszern részvényeinek 51 százalékát vette meg, míg a fennmaradó 49 százalékot 2010 végéig vásárolja ki.

A cikk szerint az első információk a múlt év elején jelentek meg arról, hogy a tulajdonosok, Szergej Taruta, Vitalij Gajduk és Oleg Mrktcsan a felgyülemlett adósság fejében eladják az acélipari holdingot. A konszern hiteltartozásai elérik a 3,3 milliárd dollárt, amiből 2009-ben 400 milliót kellett volna törleszteni. A pénzügyi helyzetét a cégcsoport ugyan nem tárja a nyilvánosság elé, de a múlt évben az jelentős mértékben romolhatott az acélipari termékek világpiacának válsága következtében – olvasható a cikkben.

Az Ukrán Fémkereskedők Szövetségének adatai szerint az ukrán fémkereskedők 2009 januárja és novembere között kétszer kevesebb hengerelt fémárut vásároltak az ISZD cégcsoportba tartozó Alcsevszki Fémipari Üzemtől, mint az előző év azonos időszakában. A gyár a tavalyi év 11 hónapja során 16,8 százalékkal csökkentette a hengerelt acél gyártását, miközben 2009-ben átlagosan a korábbi felére zuhant a hengerelt termékek ára.

Korábban az ISZD legesélyesebb vásárlójának a Roman Abramovics orosz milliárdos tulajdonába tartozó Evraz cégcsoportot tekintették, amely a válság előtt komoly érdeklődést mutatott az ukrán acélipari konszern iránt. Ezenkívül az ISZD tárgyalásokat folytatott Aliser Uszmanov orosz üzletember Gazmetall vállalatával is: 2007-2008-ban az ukrán acélipari holding értékét 5-10 milliárd dollárra becsülték.

Ukrán sajtójelentések szerint a Donbasz nem kommentálta az eladásával kapcsolatban megjelent híreket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta