szerző:
hvg.hu

Orosz szakmai és pénzügyi befektetők többségi tulajdonába került a magyarországi Dunaferrt is ellenőrző ukrán Indusztrialnij Szojuz Donbassz. Az ügylet mögött politikai megfontolások is állnak – áll a csütörtöki HVG cikkében.

Bár az érintettek a január 17-ei ukrajnai elnökválasztásig titokban akarták tartani, a napokban több kijevi lap is megszellőztette, hogy december végén a kulisszák mögött gazdát cserélt az egyik legnagyobb ukrán cég, az Indusztrialnij Szojuz Donbassz (ISZD) 50,01 százalékos részvénycsomagja. A vevők közül csak az oroszországi kohászatban már több mint egy évtizede jelen lévő, jelenleg a Svájcban bejegyzett Carbofer acélkereskedő cég résztulajdonosaként ismert Alekszandr Katunyin nevét hozták nyilvánosságra, a többiekről csak annyit tudni, hogy pénzügyi befektetőként szálltak be az ügyletbe.

Az Ukrajnán kívül Lengyelországban és az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. révén Magyarországon is jelen lévő holding eddigi tulajdonosai – Szergej Taruta, Vitalij Gajduk és Oleg Mkrtcsan – azt követően kényszerültek rá az állítólag egymilliárd dollárt hozó eladásra, hogy a nehézipart különösen erősen sújtó gazdasági válság miatt kezelhetetlenné vált a 3 milliárd dollárra rúgó rövid lejáratú vállalati adósság, és az ISZD a csőd szélére került. Elemzők szerint a cég eredeti értéke legalább 4,5-5 milliárd dollár volt, ám a felszámolás veszélye miatt nem lehetett jó áron eladni. Az ISZD fő gyengesége, hogy nem volt saját szén- és vasércbányája. Elemzők szerint az új tulajdonos belépésével ez megváltozik, így a cég a korábbinál olcsóbban jut majd alapanyagokhoz.

Az üzlet további részleteiről a csütörtöki HVG-ben olvashat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak