szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) alkotmányos adósságkorlát bevezetését kezdeményezi - mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Azt javasolják, hogy az alkotmány módosításakor be kell írni egy olyan korlátot, mely 2012-től tudna érvényesülni, és mely arról szólna, hogy az államadósság nem haladhatná meg a mindenkori bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékát - mondta.

A szabályozásnak köszönhetően - mondta Bokros - véget lehet vetni a ciklusok második felében elinduló osztogatásnak. A javaslat szerint amennyiben a ráta a 60 százalékos szintet megközelíti, a következő évben kiegyensúlyozott költségvetést kell összeállítani, nettó hitelfelvétel nem történhet - közölte.

A javaslat szerint amennyiben a ráta a 60 százalékos szintet megközelíti, a következő évben kiegyensúlyozott költségvetést kell összeállítani, nettó hitelfelvétel nem történhet - közölte. Elmondta: amikor az államadósság meghaladja a bruttó hazai termék 50-55 százalékát, akkor a kiadásokra egy maximumot kell megállapítani. Ezzel a lépéssel minden újabb, költséges ellenőrző szerv közbeiktatása nélkül kordában lehet tartani a kormányok költekezését.

Bokros Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy például Lengyelországban az MDF mostani javaslata már 15 éve az alkotmány része. Mint mondta, az MDF kezdeményezi, hogy a pártok rögzítsék közös szándéknyilatkozatban: a következő ciklusban csak olyan felelős gazdaságpolitikát támogatnak, amely elősegíti, hogy 2012-től már csökkenjen az államadósság rátája.

Bokros Lajos arra az újságírói kérdésre, miszerint mi az oka annak, hogy az MDF választási szövetségre kíván lépni az SZDSZ-szel, azt válaszolta: az SZDSZ-nek van egyfajta szervezeti felépítése, infrastruktúrája, és a Szabad Demokraták Szövetsége mögött van egy nagyon komoly választói közösség, amelyik keresi a helyét a magyarországi politikai erőtérben. "Amennyiben ezeket a szavazókat mi meg tudjuk szólítani, (...) akkor ez lehetővé teszi, hogy ők nyugodt szívvel és emelt fővel ránk szavazzanak, és ez a fontos" - jelentette ki a politikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!