szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A piacok számára útmutatásként szolgáló makrogazdasági naptár szinte üres hétfőn, sőt, az amerikai tőzsdék is zárva tartanak. A térségbeli devizák befektetői kockázatának megítélésében esetleg szerepet játszhat az ukrán elnökválasztás eredményének piaci értelmezése.

A forint 267 forintos euró árfolyam környékén ingadozik viszonylag szűk sávban: az eurót hétfőn délelőtt fél tízkor 267,56 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 266,54 forint után. A dollár jegyzése 186,21 forint 1,4377 dolláros euró árfolyam mellett a pénteki 185,63 forint és 1,4368 euró/dollár után. A svájci frank jegyzése 181,42 forint 180,72 forint, 100 japán jen 204,64 forint 203,71 forint után.

A devizapiacokon szűk tartományban ingadoznak az árfolyamok szinte minden főbb keresztárfolyam viszonylatában, a piacokon nem látnak okot különösebb módosításokra. A dollár ezen belül korrigálta kissé elmúlt heti veszteségét a gyengén teljesítményt nyújtó ázsiai tőzsdék és a csökkenő nyersanyag árak ellenére is. Az olajár egészen 77 dollár közelébe csökkent, majd valamelyes korrigált, az arany szűk ártartományban, 1130-1140 dollár között mozog. A jen erősödött a dollárral és az euróval szemben az úgynevezett "mentsvár" befektetések iránt növekvő érdeklődés hatására.

A térségbeli devizák körében – negatív meglepetések híján – a kialakult árfolyamszint környékén való sodródást várnak, bár az amerikai piacok zárva tartása miatti alacsonyabb likviditás felerősítheti az ingadozásokat. A forint várhatóan 266,50 és 268,50 forintos euró árfolyam között ingadozik majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!