szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A globális gazdasági fellendülés nagyobb lesz a korábban vártnál – jelentette ki Tokióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Dominique Strauss-Kahn szerint a növekedés éllovasa Kína, illetve több más ázsiai ország lesz, mindamellett ebben veszélyek is rejlenek, mert félő, hogy befektetési buborék alakulhat ki a térségben.

A vezérigazgató elmondta, a nemzetközi pénzügyi szervezet napokon belül nyilvánosságra kerülő növekedési becslése nagyobb lesz az októberben jelzett 3,1 százaléknál.

Strauss-Kahn szerint Kína, India és a többi feltörekvő ázsiai ország növekedése hamarosan visszatérhet a válság előtti szintre, míg az Egyesült Államokban, Japánban és sok más fejlett országban lassú lesz a fellendülés. Sok kockázatot rejt magában az, hogy mikor és hogyan tér vissza az élet a normális kerékvágásba, mikor szűnnek meg a gazdaságösztönző programok.

Az időzítéshez a legbiztosabb támpontot a magánfogyasztás és a munkanélküliség alakulása adja az IMF vezérigazgatója szerint. A munkanélküliség még igen jelentős – sőt, sok országban változatlanul növekszik – táptalajt adva a társadalmi feszültségek növekedéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!