szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közép-kelet-európai befektetéseket birtokló vezető bankok most már arra fogadnak, hogy a térség az idén megkezdi a kilábalást a gazdasági válságból – áll a Financial Times hétfői körképében.

A londoni gazdasági napilap értesülései szerint az olasz UniCredit például száz új fiók megnyitását tervezi Közép-Kelet-Európában, az osztrák Raiffeisen International internetes bankszolgáltatást indít, az Erste pedig csak Romániában – legnagyobb térségi piacán – hetven fiókot nyit.

Federico Ghizzoni, az UniCredit közép-kelet-európai tevékenységének irányítója a Financial Timesnak azt mondta: úgy látja, hogy 2010 az átmenet éve lesz, a közelgő kilábalás első jeleivel.

Az írás szerint azonban a bizalom törékeny, és a hitelminősítők még látnak veszélyeket. A Fitch Ratings minapi elemzésében lehetséges eseménykockázatokra hívta fel a bankok figyelmét – idézi fel a brit lap.

A Fitch a január első hetében Londonban kiadott helyzetértékelésben azt írta: az idén valószínűleg „számos piaci szereplő újragondolja, hogy milyen stratégiai ésszerűség szól közép-kelet-európai tevékenysége mellett”.

A nagybefektetők várhatóan fenntartják térségbeli működésüket, esetleg valamelyest kiigazítják portfoliójukat. A kisebb hálózatokat üzemeltető befektetők azonban megfontolás tárgyává tehetik tevékenységüket, tekintettel a gazdasági kihívásokra és a növekedési dinamika várható korlátaira - állt a legnagyobb európai hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings szerint mindazonáltal csekély annak a valószínűsége, hogy az anyabankok hagynák tönkremenni közép-kelet-európai érdekeltségeiket, mindaddig, amíg nagy stratégiai jelentőséget tulajdonítanak tevékenységüknek e térségben, különösen az EU-tagállamokban. A támogatás megvonásának kockázata azonban növekedhet, ha a térség – és ennek következtében valamely helyi érdekeltség – stratégiailag kevésbé fontossá válna, főleg akkor, ha egy adott anyavállalat gyenge pénzügyi helyzetben van, és maga is segítségre szorul saját kormánya részéről - állt a Fitch londoni elemzésében.

A Financial Times hétfői körképe szerint a pénzügyi katasztrófa, amely még egy éve is fenyegette a térséget, nem következett be, köszönhetően az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségének, a vártnál jobb teljesítménynek a térség fő gazdaságaiban, valamint a közép-kelet-európai országokban jelenlévő nyugati bankok ellenállóképességének.

Nem lesz ugyan gyors visszatérés a válság előtti élénk növekedéshez, de a teljes pénzügyi összeomlás most már teljesen valószínűtlennek tűnik – írta a brit lap.

A bankok mindazonáltal a nem teljesítő kinnlevőségek növekvő állományával küszködnek; Magyarországon ezek aránya az eszközállományhoz mérve – a Capital Economics londoni gazdaságelemző cég adatai szerint – jelenleg 9,5 százalék, Romániában 11,2 százalék, Lettországban 14,5 százalék. A térségi bankok tőkeellátottsága jó, ám Magyarországon a kinnlevőségek értéke eléri a betétállomány 150 százalékát, Lettországban pedig 280 százalék ez az arány.

Federico Ghizzoni, a UniCredit térségi igazgatója ugyanakkor a Financial Timesnak azt mondta: nem számol azzal, hogy jelentős mértékben tovább emelkedne a nem teljesítő kinnlevőségek aránya, mert a növekedési ütem már tavaly is lassult.

Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója egyenesen „sikersztorinak” nevezte Közép-Kelet-Európát, mondván: a nyugaton tevékenykedő bankok jelentős részével ellentétben „mi még mindig haszonnal működünk”, annak ellenére, hogy milyen súlyos következményekkel járt a válság a térség gazdaságaiban.

Külön írás foglalkozik a Financial Times körképén belül az OTP-vel, megállapítva: a magyar bank a hitelválság előtt "Közép-Európa sztárja volt", tavaly márciusra azonban 1355 forintos mélypontra zuhant a részvényárfolyama a 2007 júliusában mért 10960 forintos csúcsról, és az állam 1,4 milliárd euró kölcsönt nyújtott a hitelfolyósítás fenntartására.

Az OTP azóta a hitelnek mintegy a felét már visszafizette, részvénye pedig túlteljesítő volt a széles merítésű DJ Stoxx 600 európai bankindexen belül.

Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta: a bank „meglehetősen nyereséges maradt” a nyilvánvaló súlyos portfolió-romlások ellenére is. Az OTP – 13,2 százalékos Tier 1 szintű tőkemegfelelési mutatójával és 5,4 milliárd eurós nettó likviditási tartalékával „át tudja vészelni a válságot” – tette hozzá az igazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!