szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány tervei szerint - a Nemzetközi Valutaalap felé vállalt kötelezettségnek megfelelően - február 12-ig benyújtja a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely az eddiginél lényegesen nagyobb beleszólást biztosít a bankok ügyeibe a pénzügyi felügyeletnek (PSZÁF) - értesült a Népszabadság.

A napilap hétfői száma arról írt, hogy a jelenleg közigazgatási egyeztetésen lévő elképzelés szerint a PSZÁF bizonyos esetekben korlátozhatná a menedzsmenti, illetve a tulajdonosi jogokat a hitelintézetekben. A jogszabály célja, hogy a nagyobb, rendszerstabilitási szempontból fontos bankok életébe beavatkozhasson a felügyelet, de csak a legvégső esetben, bizonyos feltételek együttes fennállása esetén.

A PSZÁF-nak először a már meglévő eszközeit kell alkalmaznia, például felszólítja a hitelintézetet tőkehelyzetének rendezésére vagy a kifogásolt tevékenység megszüntetésére, ezek ellenőrzésére pedig felügyeleti biztost rendel ki a társasághoz. Amennyiben ezek az intézkedések nem vezetnek eredményre, és a tulajdonosok sem működnek együtt a felügyelettel, miközben a bank kötelezettségeit már várhatóan nem tudja teljesíteni, fizetésképtelenné válása pedig veszélyeztetné a pénzügyi rendszer stabilitását, akkor a PSZÁF eszközeinek eladására, kötelezettségeinek átruházására kötelezheti a hitelintézetet - olvasható a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!