szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négymillió forintra bírságolta a PBB Credit Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a cég nem tartotta be a reklámjaiban ígért egy-két napon belüli hitelfolyósítást, és – megalapozatlanul – egyedülállónak hirdette a szolgáltatást – közölte a GVH. Megállapítása szerint a hitelek folyósítása gyakran a 20 napot is meghaladta.

A hitelközvetítéssel foglalkozó PBB Credit Kft. különböző reklámokban 24 órát, illetve egy és öt nap közötti hitelfolyósítási időt ígért, azt a látszatot keltve, mintha a felhasználó a kérvénytől számítva ennyi idő alatt juthatna a kölcsönhöz.

A versenyhivatal a 2008 márciusa és a 2009 májusa között nagy példányszámú hirdetési újságokban megjelent gyorshiteleket vizsgálta. A GVH közleménye hangsúlyozza, hogy a PBB Credit adatszolgáltatásából nem derült fény arra, hogy a cég által közvetített hitelek folyósítása az adott határidőn belül megtörtént-e.

A GVH magyarázata szerint a reklámokban szereplő határidőt a fogyasztó olyan időtartamként értelmezi, aminek a kezdete a hirdetést feladó vállalkozó felkeresésének időpontja, míg a vége a hitel tényleges folyósításának ideje. A fogyasztó számára lényegtelen, hogy mennyi idő alatt kerül töltik ki a hiteligénylést, mennyi idővel később írják alá a kölcsönszerződést, továbbá, hogy a kölcsönszerződés megkötésétől még mennyi ideig kell várakoznia a készpénz kifizetéséig.

A reklámokban szereplő egyedülálló szolgáltatásnak a vizsgálat megállapítása szerint ellentmondott az tény, hogy nem minden hiteligénylő részesült kedvezményben. Továbbá a gyorsított hitelbírálás, a kezelési költség elengedése, az óvadék összegének csökkentése, a közjegyzői díj megelőlegezése, esetlegesen a szerződéskötési díj mértékének csökkentése nem jelent egyedülálló szolgáltatásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!