szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nehéz év lesz 2010 Magyarország számára, 2011-ben viszont előnyt jelenthetnek a közelmúltbeli megszorítások – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán az Euromoney bécsi konferenciáján.

A magyar gazdaság a szomszédaihoz képest lassabban fog fejlődni, ha véget ért a gazdasági válság, de előnyt jelent számára, hogy a kormány meghozott egy sor jelentős lépést, amelyek csökkentik az államháztartási hiányt és a növekedési potenciált is javítják – vélekedett Simor András. Az MNB elnöke hat közép- és kelet-európai kollégájával közösen vett részt egy pódiumbeszélgetésen a Euromoney brit gazdasági lap térséggel foglalkozó éves rendezvényén.

A meghozott intézkedéseknek köszönhetően amikor a válság után, 2011-ben más országoknak költségvetési megszorításra lesz szükségük, a magyar költségvetés valószínűleg jó formában lesz, ami lehetővé teszi, hogy növekedjen a gazdaság. Mint mondta: a távolabbi kilátásokat illetően derűlátó, de 2010 még nehéz év lesz.

Magyarországnak nem csak a válságot, de egyidejűleg a korábbi években folytatott politikák következményeit is kezelnie kellett. Ezért a belföldi kereslet rendkívül korlátozott, így a válság után lassabban fog fejlődni a gazdaság a környező országokénál – vélekedett Simor.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta: egy gazdasági válság alatt a központi bankoknak más magatartást kell folytatniuk, mint máskor, szorosabban együtt kell működniük a kormánnyal. Amint azonban a normális helyzet visszaáll, ismét önállóbban kell cselekedniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!