szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább döntögeti az idei rekordokat az euróárfolyam, fontos szinthez közelít a dollár. Sok múlik a mai amerikai banki gyorsjelentésen.

Folytatta a szerdán megkezdett gyengülést a forint csütörtök reggel is, az euró jegyzése 10 óra tájban már a 273-at közelítette (11 órakor 271,36-on állt), a közös európai pénz alig másfél nap alatt hat forinttal drágult, ilyenre pedig már viszonylag régen nem volt példa. Nagyon úgy fest, hogy visszatért minden a rendes – válságos időkben megszokott – kerékvágásba: a magyar fizetőeszköz ellentétes irányba mozog a most éppen bivalyerős dollárral, a tengerentúlról érkező vártnál rosszabb banki hírek pedig csökkentik a kockázatéhséget, s így természetesen gyengítik a forintot. A nagy amerikai bankok közül mára már csak egy, a tavaly nyáron „megváltást hozó” Goldman Sachs gyorsjelentése maradt, s a szerdai tapasztalatok alapján a forint teljesítménye is nagyban függ attól, hogy mi kerül elő az „Aranyember zsákocskájából”.

Mindesetre reggel természetesen a bivalyerős dollár is drágább lett. Az euróval szemben 1,406-ig erősödő zöldhasúért jelenleg majd 194 forintot kell fizetni, ez pedig azt jelenti hogy igencsak gyorsan közeledünk a 195-ös szinthez, amelyről az elmúlt fél évben háromszor pattant vissza a kurzus. Felfelé vette egyébként az irányt a frank/forint is. Az alpesi devizáért jelenleg másfél forinttal kérnek többet, mint kora reggel, az árfolyam 185,2 környékén jár.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!