szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok kormánya szigorít a nagybankok működési keretein, korlátozza azok méretét és bizonyos kereskedelmi tevékenységüket - jelentette be Barack Obama amerikai elnök csütörtökön.

"Készen állok arra, hogy felvegyem a harcot a Wall Streettel" - jelentette ki Obama, amikor körvonalazta, milyen szigorításokkal igyekszik megakadályozni, hogy a megabankok felelőtlen kockázatvállalásukkal esetleg ismét válságba sodorják a pénzügyi rendszert.

Közölte, szó sem lehet arról, hogy a bankok visszatérjenek ahhoz a gyakorlathoz, amely a 2008-as krízist előidézte. Azt mondta, bár a pénzügyi rendszer ma lényegesen erősebb, mint egy éve volt, még mindig ugyanazok a szabályok érvényesek, amelyek miatt a rendszer csaknem összeomlott.

Az elnök megerősítette, hogy egyetlen pénzintézet kezében sem lehet a biztosított betétállomány 10 százalékánál nagyobb hányad. Az Obama-kormány a bankok méretének limitálása mellett az úgynevezett saját számlás (a bankok saját kereteiből folytatott) kereskedéseket is korlátozni fogja. Ezenkívül meg fogják tiltani a kereskedelmi bankoknak, illetve a bankokat tulajdonló intézeteknek, hogy fedezeti és kockázatitőke-alapokat birtokoljanak, vagy azoknál befektetéseket hajtsanak végre.

Az amerikai elnök kifejtette: csak eltökéltebbé teszi őt a banki szabályozás szigorítását illetően az, hogy látja, a reform ellen küzdő egyes bankok visszatérnek a régi gyakorlathoz. Elmondta, a bankok rekord nagyságú profitokat könyvelnek el, miközben azt állítják, nincs több pénzük a kisvállalatoknak hitelezésre, nem képesek leszorítani a hitelkártyák esetében a törlesztési kamatokat és nem tudják visszafizetni a szövetségi segélyeket. "Pontosan ez a fajta felelőtlenség teszi egyértelműen szükségessé a reformot" - mondta.

A pénzügyi szabályozási rendszer reformját célzó bejelentett lépések a kongresszus jóváhagyását igénylik. Egyes megfigyelők úgy értékelik: Obama meg akarja mutatni, hogy egyetért a Wall Street ellen irányuló közfelháborodással és érdemi lépéseket tesz az ügyben, különösen az után, hogy a keddi massachusettsi szenátorválasztáson a Demokrata Párt megalázó vereséget szenvedett, amikor a magas munkanélküliség és a gazdasági nehézségek miatt kiábrándult választók a republikánus jelöltnek szavaztak bizalmat a hagyományosan demokrata államban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!