szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több csehországi cég van bejegyezve a külföldi adóparadicsomokban – állítja a Cekia cseh információs ügynökség.

Az ügynökség legújabb közleménye szerint a tavaly összesen 2153 cseh cég jegyeztette be magát a valamelyik adóparadicsomnak számító országban, ami az utóbbi négy évben a legmagasabb szám és éves szinten 25 százalékos növekedést jelent. A tavalyi év (2009) végén az adóparadicsomnak számító országokban mintegy 11 ezer csehországi cég volt bejegyezve. Ez az összes Csehországban bejegyzett cég 3,45 százaléka. Csehországban mintegy 332 ezer gazdasági társaság működik.

„A cégek érdeklődése az adóparadicsomok iránt a tavalyi év második felében meredeken emelkedett. Elemzéseink szerint ez összefüggésben van a bizonytalan belpolitikai és gazdasági helyzettel és az adóterhek emelésének irányába mutató nyomással. Ez annak következménye, hogy nagyon megugrott a cseh költségvetés hiánya, s az államnak intézkedéseket kell tennie a helyzet megmentése, stabilizációja érdekében” – jelentette ki Petra Stepánová, a Cekia képviselője.

A Cekia kimutatása szerint a csehországi cégek számára továbbra is Hollandia, Ciprus és Luxemburg a legvonzóbbak, de tavaly meredeken emelkedett az érdeklődés az adóparadicsomnak számító Panama és Belize iránt is. A cseh pénzügyminisztérium azt állítja: nincsenek adatai arról, hogy ezzel milyen értékű adó alapja folyik ki az országból. Edurard Janota pénzügyminiszter a közelmúltban bejelentette, hogy mérlegelik az adó elengedését azoknak a cseh cégeknek, amelyek az adóparadicsomokból visszatérnének Csehországba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány is az emberkereskedőknek segített

A járvány is az emberkereskedőknek segített

712 lóerős lett az új Mercedes-AMG kupéterepjáró

712 lóerős lett az új Mercedes-AMG kupéterepjáró

Megtalálták a 3000 éves elveszett aranyvárost Egyiptomban

Megtalálták a 3000 éves elveszett aranyvárost Egyiptomban