szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összes alkalmazottját, csaknem kétezer embert készül elbocsátani az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel amerikai cég arra hivatkozva, hogy a román állam 214 millió euróval tartozik neki − állítja a szakszervezet.

Mihai Lup, a Transilvania szakszervezet elnöke állítja, hogy a Bechtel március eleji hatállyal mindenkinek fel akar mondani. A cég 1 933 romániai és 300 külföldi alkalmazottat foglalkoztat. A lépést a vállalat azzal indokolja, hogy a román állam tetemes összeggel tartozik a tavaly augusztustól mostanáig végzett munkálatokért. A szakszervezeti vezető állítása szerint a 2003-ban kötött szerződés szerint a Bechtelnek havonta mintegy 15 millió eurót kellene kapnia, abban az esetben is, amikor éppen szünetelnek a munkálatok.
 
A Bechtel közleménye szerint az Országos Út- és Autópályaépítő Ügynökség (CNADNR) 214 millió eurónyi elmaradást halmozott fel az amerikai céggel szemben. A kifizetetlen összeg nagy része – 160 millió euró – az észak-erdélyi autópályán tavaly decemberig végzett munkálatokért terheli az államot.  A Bechtel egyben azt is kifogásolja, hogy több kiterjedt szakaszon máig nem oldódott meg a kisajátítandó területek kérdése, emiatt sem tudnak tovább haladni a munkálatokkal. Dorina Tiron, a CNADNR igazgatója kételkedik abban, hogy a Bechtel az elmaradt tartozások miatt függesztené fel alkalmazottainak tevékenységét, szerinte inkább a téli időjárási viszonyokkal magyarázható az intézkedés.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál

A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál