szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lehet okuk a panaszra Hongkong leggazdagabb embereinek, ugyanis együttes vagyonuk eléri a 135 milliárd dollárt – derült ki a Forbes amerikai pénzügyi magazin dollármilliárdosokat felvonultató idei listájából.

Hongkong negyven legtehetősebb emberének összvagyona 82 milliárd dollárral nőtt tavaly, többek között a javuló tőzsdepiac és az országban rohamléptekkel emelkedő ingatlanáraknak köszönhetően. A lista első helyére a 81 éves Li Ka-sing (Li Ka-shing), a Cheung Kong Holdings feje került, akinek nem kevesebb mint 21,3 milliárd dollár a vagyona. Li fia, az 1,3 milliárd dollárral büszkélkedő Richard azonban csak a 26. helyet szerezte meg a listán.

A második befutó a 82 éves Lee Shau-kee, aki 19 millió dolláros vagyonát nagyrészt a Henderson Land Development jól menő részvényeinek köszönheti. A lista további helyezettjei a 17 milliárd dolláros vagyonával ingatlanóriásnak számító Kvok család, a 7 milliárdot felhalmozó Cseng Jü-tung (Cheng Yu-tung) beruházó és a 6 milliárd dolláros jövedelemmel büszkélkedhető Joseph Lau ingatlanmágnás voltak. A 88 éves makaói kaszinómágnás, Stanley Ho a 17. helyet szerte meg a maga 2,1 milliárdos vagyonával.

A listán szereplők közül 24-en legalább a felét elvesztették az egy évvel korábbi vagyonuknak, és sokan még ennél is több pénznek intettek búcsút. A lista egyetlen női tagja, a 34. helyen végzett Pong Hung Szeu-csu (Pong Hong Siu Chu) volt. A most 88 esztendős özvegy egykor férjével együtt alapította a hongkongi Siu Wing Steel vállalatot.

A Forbes az értékpapírpiacokról, az elemzőktől és maguktól az iparmágnásoktól származó pénzügyi-, és tőzsde adatok alapján állította össze a leggazdagabbak listáját. A mostani 135 milliárdos összvagyonukkal Hongkong nagyjainak egyébként nem sikerült elérniük a 2008-ban produkált, 179 milliárd dolláros rekordösszeget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Késnek az oltások Olaszországban

Késnek az oltások Olaszországban

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban