szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha Magyarország érvényesíti az Ecofin által 64-ről 90 euróra emelt jövedéki adót, s a jelenlegi 57 százalékról 60 százalékra emelt közterhet a cigarettánál, akkor 2018-ra a jelenlegi 550 forintos dobozonkénti átlagár átlépheti az ezer forintot – írja a Napi gazdaság szerdai száma.

Magyarországon jelenleg a cigaretta súlyozott átlagárban (ezer szálra vetítve) eléri a 64 eurós és 57 százalékos kötelező jövedéki-adó szintet, így komolyabb erőfeszítéseket nem kell tennie a Pénzügyminisztériumnak a korábban vállat közteherszint tartásához. Ahhoz azonban, hogy a későbbiekben ne lóduljon meg a feketepiac, a 2018-ig terjedő derogációs időszakban évről évre kell kisebb mértékben emelni az adóterhet, elkerülve az egyszeri drasztikus ugrást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Még mindig nem elég drága a cigi?

Magyarországon 4 százalékkal nőtt egy hónap alatt azoknak a dohányosoknak a száma, akik a gyári csomagolású cigarettáról áttértek a maguk sodorta szívnivalóra. A tény mögött nem valamiféle nosztalgikus magyarázatot kell keresni, az ok ennél jóval prózaibb: a dobozos cigaretta jövedéki adója és így ára is megemelkedett, vagyis a saját kezűleg gyártott dohányrúd kevesebb pénzbe kerül.

hvg.hu Plázs

Miért nem gyújtok rá?

Az egészségügyi okok játszanak legkevésbé szerepet abban, hogy valaki úgy döntsön, végleg leteszi a cigarettát. Az elhatározásban a családtagok kérése, esetleg ultimátuma, vagy az anyagi indokok a döntő motívumok. Szakértőt faggattunk.

hvg.hu Plázs

Az ébredés utáni cigaretta árt leginkább

Az ébredés után, éhgyomorra rágyújtó emberek egészségét veszélyezteti leginkább a dohányzás, többszörös lehet náluk a tüdőrák kialakulásának kockázata - állapították meg amerikai kutatók.

hvg.hu Plázs

Egy cigi 5 és fél percet vesz el az életünkből

Minden egyes szál cigaretta elszívása öt és fél perccel rövidíti meg az életet - hangzott el a rákellenes világnap alkalmából rendezett sajtóértekezleten, amelyen arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyarország világelső a tüdőrák-halálozás terén.

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni