szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed helyi idő szerint csütörtökön - 2008 december óta elsőször - 25 bázisponttal 0,5 százalékról 0,75 százalékra emelte a kereskedelmi bankok számára nyújtott kölcsönök diszkontkamatát, a bejelentést követően a dollár erősödött.

A pénteken életbe lépő kamatemelés nem jelenti a monetáris szigorítás kezdetét - közölte Elisabeth Duke, a Fed igazgatótanácsának tagja. A kamatemelés és egyes rendkívüli hitelprogramok lezárása a Fed hitelpolitikájának további normalizálást jelenti, nem többet - tette hozzá. "Ez nem jelenti a monetáris politika kilátásának változását, és várhatóan nem szigorodnak a háztartások és a válallatok hitelfeltételei" - tette hozzá Duke a virginai  Norfolkban a Fed kamatemelést bejelentő közleményét kommentálva.

A bank szerint az alacsony kamatozású hitelekre továbbra is szükség van a kilábalás támogatára. A Fed ígéretet tett, hogy a kamatokat "meghosszabbított időtartamra" továbbra is alacsony szinten tartja.

A Fed hetekkel korábban jelezte, hogy a diszkontkamat emelése várható. A közleményt csütörtökön a tőzsdezárás után tették közzé. A bejelentést követő órákban a dollár erősödni kezdett.  A Fed az intézkedést úgy jellemezte, mint a pénzügyi válság miatt a bankoknak nyújtott segélyprogramjától való visszavonulást a normális feltételekhez, a piacok szerint azonban fordulat történt és a külföldi kölcsönök drágulásat jelezték előre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A Fed régi-új elnöke, Ben Bernanke további hatalmas kihívásokról beszél

Továbbra is hatalmas kihívásokkal kell megküzdenie az amerikai központi banknak; még mindig túl sok embernek nincs munkahelye, rekord ütemben folytatódnak a banki ingatlanlefoglalások és a banki hitelkínálat egyre szűkül – mondta Ben Bernanke Fed-elnök, akit helyi idő szerint szerdán iktattak be hivatalosan újabb négy évre hivatalába.

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G