szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izland olyan újabb javaslatot fontolgat óriásira duzzadt külföldi adóssága törlesztési feltételeire vonatkozóan, amely jelentősen csökkenthetné a szigetország fizetési kötelezettségeit. A kormányfő a RUV rádióadónak nyilatkozott erről, részleteket azonban nem közölt.

Bár az izlandi kormány már beleegyezett a visszafizetésbe, a résztvevő államok nem egységesek a feltételeket illetően. Ugyanakkor még maguknak az izlandiaknak is dönteniük kell: március 6-án tartják azt a népszavazást, amelyen erről határoz a lakosság. A 320 ezer fős izlandi lakosság nagy része ellenzi a tervezett visszafizetést, amelynek nyomán összesen 5,4 milliárd dollárt – egy évnyi izlandi költségvetés kétharmadát – kellene 14 év alatt törleszteni.

Ugyanakkor egy népszavazási „nem” nehéz helyzetbe hozhatja Izlandot, amely szeretne felvételt nyerni az EU-ba: egy szabályozott adósságtörlesztés a felvétel egyik alapfeltétele. Újratárgyalná az izlandi kormányfő a brit és holland bankbetétek ügyét, amely az elmúlt hetekben gazdasági és diplomáciai bonyodalmakat okozott a szigetországnak: ha sikerül kevésbé szigorú visszafizetési feltételeket kialkudnia Nagy-Britanniával és Hollandiával, ez csökkenthetné az Izlandra kívülről és belülről, a lakosság részéről nehezedő nyomást.

A kormány szerint az úgynevezett Icesave-törvény elfogadására szükség van Izland gazdasági kilábalása szempontjából. London és Hága eddig nem egyezett bele a tárgyalások újraindításába, de a kormányfő reménykedik, hogy erre sor kerül. Az izlandi parlament a tavalyi év utolsó napján fogadta el az Icesave-törvényt, amely lehetőséget nyújt arra, hogy Izland 2016-tól részlegesen kártalanítson több mint 300 ezer brit, illetve holland bankbetétest.

Az Icesave brit internetes pénzügyi szolgáltató, a Landsbanki Island érdekeltsége tavaly októberben állította le a betétek kifizetését és új betétek felvételét, miután az anyavállalatot az izlandi kormány csődgondnokság alá helyezte. Nagy-Britanniát és Hollandiát aggodalommal töltötte el azoknak a brit és holland betéteseknek a sorsa, akik a Landsbankiban tartották pénzüket. A pénzintézet magas kamatokkal vonzotta a betéteseket. Az Icesave futamidőktől függően 7 százalék feletti kamatokat kínált, ami csaknem a kétszerese a brit nagybankok által hosszabb lekötésekre általában kínált kamatoknak.

Az izlandi államfő január elején elutasította az Icesave-törvény aláírását, miután azt megelőzően annak megvétózását kérte a választók egynegyede. Több mint 56 ezer izlandi – a választók 23 százaléka – írta alá azt a petíciót, amelyben azt kérték az államfőtől, hogy utasítsa el a parlament által elfogadott törvényt, és hívjon össze népszavazást az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elképzelhető, hogy nem újítja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával

Elképzelhető, hogy nem újítja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával

Kijutott a világbajnokságra a női kézilabda-válogatott

Kijutott a világbajnokságra a női kézilabda-válogatott

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás