szerző:
MTI / hvg.hu

A Mol Nyrt. úgy döntött, hogy nem folytatja a gázkutatást a Makói-árokban – közölte az olajtársaság azt követően, hogy kutatási partnere, az amerikai Exxon Mobil a hétvégén bejelentette: felfüggeszti a projektet az érintett területen a csalódást keltő kútfúrási tesztek miatt. Baranyában viszont a horvát határ mindkét oldalán folytatódik a gázkutatás az Ina olajtársasággal közösen.

A Mol álláspontja szerint a partnerek által kutatott területen található ugyan szénhidrogén a medence középső részén, de a gáz kereskedelmi és gazdaságos kitermelésének valószínűsége alacsony a Mol számára, ezért döntött úgy, hogy nem folytatja.

A Makói-árok a Mol úgynevezett „nem-hagyományos portfóliójába” tartozik. A vállalat közölte, továbbra is elkötelezett marad e portfóliója és a benne rejlő jövőbeni lehetőségek kiaknázása mellett. Ennek megfelelően a Makói-medence nyugati részén is tovább folytatódik majd tevékenysége. A makói program megvalósításánál szerzett tapasztalatait a Mol hasznosítani fogja egyéb magyarországi nem-hagyományos beruházásainál is.

A társaság nem-hagyományos portfóliójában lévő további medencék a Békés-, Derecske-, Dráva- és Zala-medence. Ezen medencék adottságai eltérőek, a geológiájukat, a szükséges értékelési módszertant, az alkalmazott technológiát és a finanszírozási igényt tekintve is különbözőek.

Ha nem az Exxon Mobillal, akkor majd mással

A Makói-árok kutatási térképe. Nem hagyományos

A közleményben emlékeztetnek, hogy a Mol az Exxon Mobil magyarországi leányvállalatával, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft.-vel, valamint a Falcon/TXM-mel partnerségben 2009 januárjában kezdett kutatási programba a Makói-árokban. Az ennek alapjául szolgáló szerződést 2008 áprilisában írták alá a felek. A kutatási és az azt követő munkaprogram célja a Makó-terület értékelése volt.

Az Exxon Mobil pénteken közölte, hogy felfüggesztette a gázkutatást a makói területen, egyben bejelentette, hogy felmondja a kanadai Falcon céggel a térségbeli termelési és fejlesztési szerződést.

Szabó György, a Falcon igazgatóságának elnöke, a Falcon magyarországi cégének, a TXM Kft. ügyvezetője a hétvégén közölte: „a Falcon számára jogilag újra lehetővé válik, hogy folytassa a nem hagyományos földgázkutatást a makói árokban, ezen belül a Földeák-1 kútnál is. Erre a vállalkozásnak terve és költségvetése van”.

A Falcon tárgyalásokat folytat több más céggel, hogy új stratégiai partnereket találjon a kutatás folytatásához. A denveri központú Falcon Oil & Gas Ltd. tavaly novemberben jelentette be, hogy átmenetileg felhagy a gázkutatással a Makói-árok térségében található Földeák-1 kútnál a kedvezőtlen tesztek, a gyenge gázhozamot mutató eredmények miatt.

Baranyában folytatják

Ugyanakkor tovább kutatnak a határ mindkét oldalán gáz után a baranyai Zaláta közelében, ahol 2008-ban jelentősnek mutatkozó gázmezőt találtak a Mol Nyrt. szakemberei – írta hétfőn az Új Dunántúli Napló. A cikk szerint a kutatások során bebizonyosodott, hogy a gázmező Horvátországba is átnyúlik, ezért a horvát oldalon, az INA olajvállalattal közösen zajlik a feltárás. A két cég szakembereiből álló közös munkacsoport az év első felére ígéri azt a tanulmányt, amely a további kutatási programokat tartalmazza.

A gáz hasznosítására több elképzelés is van. Amennyiben az itt található földgáz fűtőértéke alacsony, akkor villamos energiát előállító erőmű építésében gondolkodnak – olvasható a baranyai napilapban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

A Mol jobb a vártnál: 27,3 milliárd nettó eredmény a negyedik negyedévben

A Mol Nyrt. 27,3 milliárd forint nettó eredményt ért el 2009 negyedik negyedévében, szemben a harmadik negyedévi 12,9 milliárd forinttal és a 2008 negyedik negyedévi 33,4 milliárd forinttal, így tavalyi éves nettó eredménye 103,9 milliárd forint lett, 27 százalékkal kevesebb mint 2008-ban – tette közzé a társaság hétfőn a BÉT honlapján konszolidált, nem auditált gyorsjelentésében.

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

Kuba nem lesz többé kommunista állam

Kuba nem lesz többé kommunista állam