szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minthogy a kincstárjegyek állományának csökkenése meghaladta az államkötvényekben megtestesített adósság növekedését, 2009. negyedik negyedévében nem nőtt az értékpapírban megjelenő államadósság – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Mindössze 50,2 milliárd forinttal nőtt tavaly a negyedik negyedévében a forgalomban lévő államkötvények állománya és 12 330 milliárd forintot tett ki az év végén. A növekedés az előző negyedévi 532 milliárdos bővülés tizedét sem érte el. A kincstárjegyek állománya 54 milliárd forinttal tovább csökkent a harmadik negyedévi 71 milliárd forintnyi zsugorodást követően. Az államkötvény állomány negyedéves növekedésének nagyobbik fele, 33 milliárdot meghaladó rész átértékelődésből – ár- és árfolyamváltozásból – származott.

Az előző év végével összevetve a forintban denominált államkötvények állományának 677 milliárdos csökkenése és a devizakötvények 122 milliárdos növekedésének eredőjeként a kötvényadósság 555 milliárddal csökkent az előző évi 413 milliárd forintnyi növekedés után. A deviza kötvényadósság növekedéséből is nem kevesebb, mint 115 milliárd forintnyi az átértékelődésből, azaz alapvetően piaci ár- és árfolyamváltozásból ered.

A 4 287 milliárd forint értékű devizában kibocsátott államkötvény majdnem 98 százaléka külföldi befektetők kezében és alig 2 százaléknyi a pénzügyi intézmények portfoliójában volt az év végén. A 8 ezer milliárdot meghaladó forintkötvény állományból 1 905 milliárd volt külföldi befektetők kezén a múlt év végén, 214 milliárddal kevesebb, mint a harmadik negyedév és 363 milliárddal kevesebb, mint az előző év végén volt. Következésképp csökkent a külföldiek súlya a forintkötvény tulajdonosok között a 2009 végi 26 százalék fölötti arányról 23,7 százalékra.

A kincstárjegyek alig 5,5 százaléka volt külföldi befektetők kezén, hiszen 63 százaléka a pénzintézetek további egynegyede pedig a lakossági befektetőknél volt az év végén. Egy év alatt a lakosság kincstárjegy tulajdonosi aránya 6,7 százalékponttal csökkent a pénzintézeteké pedig 16,5 százalékponttal nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Meg kell változnia Görögországnak vagy végük van

A görög miniszterelnök több, a költségvetés kiadásait csökkentő intézkedést jelentett be hétfőn, és továbbiakat is ismertet majd a közeli hónapokban a jelentősre duzzadt államháztartási deficit lefaragása céljából. Erre alig egy héttel az után került sor, hogy megvonta az euróövezeti tag Görögországtól az elsőrendű "A" kategóriás adósbesorolást a Fitch Ratings.

hvg.hu Gazdaság

Ír pénzügyminiszter: a nemzet túlélése függ a deficitcsökkentéstől

Az ír kormánynak meg kell találnia a forrásokat a jövő évi költségvetésben ahhoz, hogy legfeljebb 12 százalékon stabilizálni lehessen a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiányt - írta vasárnap megjelent nyilatkozatában az ír pénzügyminiszter, aki szerint az eddigi két, főleg adóemeléseket tartalmazó pótköltségvetés Írország "puszta túlélését" szolgálta.

MTI Gazdaság

A GDP csaknem 80 százalékára rúg az államadósság

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2009-ben a GDP 4,4 százalékára nőtt a 2008-as 3,7 százalékról, az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága pedig a GDP 78,3 százaléka volt 2009 végén.

Vakolatlan nyaraló, minimalista családi ház és színes buszpályaudvar - mától szavazhat az év legjobb hazai épületeire

Vakolatlan nyaraló, minimalista családi ház és színes buszpályaudvar - mától szavazhat az év legjobb hazai épületeire

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé