szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzők szerint legkorábban másfél év múlva kezdődhet az amerikai pénzügypolitika érdemi szigorítása, tekintettel az amerikai gazdasági növekedés ingatagságával kapcsolatos jegybanki aggodalmakra.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - áprilisra szóló, Londonban már szerdán hozzáférhetővé tett legfrissebb világgazdasági prognózisában azt jósolta, hogy 2011 harmadik negyedévéig érvényben marad az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jelenlegi, 0-0,25 százalékos szövetségi napikamat-célsávja.

Az EIU szerint ezt a várakozást éppen a Fed legutóbbi  nyilatkozatai támasztják alá, amelyekből az tűnik ki, hogy a jegybank változatlanul aggódik az amerikai gazdaság állapota miatt.

A cég ugyanakkor érvényben hagyta az előző havi jelentésben szereplő, erőteljesen javított idei amerikai növekedési előrejelzését. Az EIU abban a prognózisban az addigi 2,5 százalékról 2,8 százalékra javította 2010-re szóló amerikai GDP-reálnövekedési jóslatát, és akkor még azt valószínűsítette, hogy a Federal Reserve már az idei harmadik negyedévben pénzügy-politikai szigorításba kezd.

Ez utóbbi bekövetkeztének valószínűségét azonban a ház londoni elemzői - a Fed azóta elhangzott óvatos nyilatkozatai alapján - a szerdai újabb előrejelzésben egy évvel kitolták, elismerve, hogy ez a prognózis a londoni konszenzusban szereplőnél jóval későbbi amerikai kamatszigorítási kezdetet feltételez. 

Az áprilisra szóló új elemzésben az EIU valamelyest tovább javította a világgazdaság egészére adott becslését, a költségvetési ösztönző intézkedések, valamint a vállalati szektor raktárkészlet-dinamikájának kedvező hatásaira és a feltörekvő térség lendületére hivatkozva.

A cég most - vásárlóerő-paritáson mérve - 3,8 százalékos idei globális növekedést vár az előző havi elemzésben szereplő 3,7 százalék helyett, de fenntartja azt a nézetét, hogy jövőre 3,5 százalékra lassul vissza a világszintű növekedés, mivel az EIU elemzői szerint a magánfogyasztás nem lesz képes ellensúlyozni az ösztönző intézkedések akkor már várhatóan halványuló hatásait. Ugyanezen okból az EIU az amerikai gazdaságban még nagyobb arányú lassulást jósol: előrejelzése szerint jövőre az amerikai hazai össztermék csak 1,6 százalékkal növekszik reálértéken az idei évre várt 2,8 százalékos GDP-plusz után.

Az euróövezetben a cég mindazonáltal ennél is jóval gyengébb teljesítményt vár: szerdai előrejelzése szerint a valutauniós térség gazdasága az idén 0,8, jövőre 1,0 százalékkal növekszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Gazdaság

EIU: Budapest, London és New York között a legjobban élhető városok listáján

Budapesten majdnem olyan jók a mindennapi élet általános feltételei, mint Londonban, és valamivel jobbak, mint New Yorkban – ez derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU), vezető londoni gazdaságelemző ház friss összeállításából, amely szerint a kanadai Vancouver nyújtja a legjobb városi életkörülményeket a világon.

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban

Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban