szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem 4 500 milliárd forint az állam hosszú távú kötelezettsége, amelyből 829 milliárd forint részben a következő kormányzati ciklusban – 2010 és 2014 között – esedékes kifizetéseket jelent – összegzi a Napi Gazdaság a pénteki számában az államkincstár aktualizált adatait.

A kötelezettségek között vannak, amelyeket még a Fidesz-kormány idején, 1998 és 2002 között vállalt magára az állam. Egyes minisztériumok 2044-ig vállaltak kötelezettséget. Például a honvédelmi tárca 1 243 milliárd forinttal kötelezte el magát. Ebből mintegy ezermilliárd forint az, amelyet a saját cégeivel kötött szerződések alapján, többek között laktanyák felújítására és üzemeltetésre fordítanak.

A közlekedési tárca autópálya-építésekkel és bérletével kapcsolatos szerződései 2038-ig 1 200 milliárd forint kötelezettséget jelentenek. Még a Fidesz-kormány idején kötötték meg a Művészetek Palotájának bérletéről szóló hosszú távú szerződést 175 milliárd forint értékben. Közel ekkora összeg az egyetemi infrastruktúra fejlesztésére magántőke bevonásával megvalósult úgynevezett PPP-konstrukció költsége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Lámfalussy: az államadósságoknál fennáll a robbanásveszély

A gazdaságokba pumpált százmilliárd eurók után az Európai Központi Banknak (EKB) be kell jelentenie, hogy megkezdődik a pénzpiaci ösztönzők kivonása, de ezt ütemterv nélkül tegye - adott tanácsot az EKB-nak pénteki budapesti előadásában Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet egykori vezetője.

Bíróságon támadja meg a sztrájkot az SZFE fölé kinevezett kuratórium ügyvédje

Bíróságon támadja meg a sztrájkot az SZFE fölé kinevezett kuratórium ügyvédje

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Új bukaresti főpolgármestert és jobbközép önkormányzatokat jósolnak az exitpollok Romániában

Új bukaresti főpolgármestert és jobbközép önkormányzatokat jósolnak az exitpollok Romániában