szerző:
MTI / hvg.hu

Az orosz Szilíciumvölgy építését Viktor Vekszelberg oligarcha vezeti, s az innovációs központot a Moszkva melletti Szkolkovóban alakítják ki – jelentették a szerdai orosz lapok. Az orosz értelmiség igen szkeptikusan áll a beruházáshoz.

Viktor Vekszelberg. Mission impossible
©

Dmitrij Medvegyev elnök a helyszínt már néhány napja kijelölte, Vekszelberg megbízását a modernizációs bizottság Hanti-Manszijszkban kedden tartott ülésen jelentette be. Az utóbbit azzal indokolta, hogy az ilyesmit „jobb nem a hivatalnokokra bízni”. Vekszelberg a beruházás orosz koordinátorának tisztségét tölti be, a nemzetközi koordinátor személyét illetően még nincs döntés.

Medvegyev hangsúlyozta, hogy nem valami új játékszerről van szó, amelyet az eddig is érvényes általános szabályoknak rendelnek alá, hanem jogi, adóügyi és minden egyéb szempontból is megfelelő feltételeket kell biztosítani működéséhez.

Vekszelberg a Kommerszant című lapnak elmondta: fő feladatát abban látja, hogy megteremtse a feltételeket a megfelelő szintű szellemi tőke bevonásához. „Az infrastruktúra felépítése fontos, de a nagy feladat az olyan jogi-szervezeti formák kialakítása, amelyek egyaránt megfelelnek a piac követelményeinek és a projektben résztvevők – különösen a külföldiek – érdekeinek, hogy éppen ide hozzák a tudásukat” – mondta. Az üzletember szerint könnyen lehetséges, hogy az érvényes jogszabályok keretei között nem lehet elérni a kitűzött célt, hanem valami egészen újat, például egy új törvényt kell kidolgozni, s a jogi-szervezeti feltételek kidolgozására Medvegyev ki is adta az utasítást egy hónapos határidővel. Végül Vekszelberg úgy vélte, ugyan még nem tudni, milyen modell formájában, de a magángazdaság is feltétlenül szerepet fog vállalni a projekt finanszírozásában, mert a kitűzött feladatot nem lehet pusztán adminisztratív eszközökkel, a megszokott, régi formátumok és életelvek keretében teljesíteni.

Vekszelberg egyik Fabergé-tojása. Szépen áll a talpán
©

Vekszelberg Moszkvában szerzett diplomát automatizálás és számítástechnika szakon, az orosz Tudományos Akadémia informatikai központjában volt aspiráns, majd 1978-1990 között egy különleges konstrukciós iroda vezetőjeként dolgozott. Első saját vállalkozása – egy szövetkezet – egy általa kifejlesztett technológia felhasználását vitte piacra. Vállalkozásai, köztük a Renova csoport eddig is sokat fektetett új technológiák kidolgozásába és bevezetésébe.

Az oligarcha a Forbes magazin idei listája szerint a világ 113., Oroszország 16. leggazdagabb embere, vagyonát 6,4 milliárd dollárra becsülik. A magazin kőolaj- és alumíniumbárónak minősítette Vekszelberget, mivel jelentős résztulajdonnal bír a TNK-BP és a Rusal társaságokban. Arról is ismert, hogy Fabergé-tojásokból a világon a legnagyobb gyűjteménye van.

A Kommerszant megkérdezett több neves politológust és vállalkozót, hogy mi hiányzik Vekszelbergnek a feladat megoldásához. Igor Jurgens, a Medvegyev által létrehozott INSZOR intézet vezetője szerint a projekt csakis akkor valósulhat meg, „ha szabad országban, szabad emberek építik, az alkotás számára kedvező körülmények között, de ilyen klíma egyelőre nincs, s a változtatáshoz évek kellenek”. Borisz Nyemcov liberális ellenzéki politikus úgy vélte: ott, ahol a hatalom kizárólag földgázból és kőolajból él, nem lehet szó semmiféle völgyről, csak gáz- és kőolajvezetékek keletkezhetnek.

Sztanyiszlav Belkovszkij politológus az egész medvegyevi modernizációs kísérletről lesújtóan írt a Moszkovszkij Komszomolec című lapban. Ha a szón most a klasszikus meghatározásoknak megfelelően a modern társadalom megteremtését, a teljes értékű állampolgárok kinevelését értik, akkor ilyen modernizáció egészen bizonyosan ezúttal sem lesz, mert ebben a vezető elit nem érdekelt – írta.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Az orosz oligarchák fejik a népet - állítja egy tanulmány

Az orosz oligarchák - akik sokmilliárd dolláros vagyonukat a Szovjetunió széthullása nyomán, részben a privatizálás útján, részben nem egészen tiszta úton szerezték - nagyrészt vétkesek az orosz ipar siralmas helyzetében, és egyszerűen fejik az államot, vagyis a népet. Ezt a megállapítást az Izvesztyija című lap közölte szerdán egy orosz tudományos tanulmányt idézve.

MTI Gazdaság

Putyin szidja és fenyegeti az olajos oligarchákat

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szerdán jól megszidta és megvádolta az energetikai iparban jelen lévő oligarchákat, többjüket név szerint is említve, és megfenyegette őket egyebek között az ügyészséggel, de a csütörtöki orosz lapok szerint ez csupán a látszat.

A Bankszövetség biztos benne, hogy most tényleg elindul az azonnali átutalás

A Bankszövetség biztos benne, hogy most tényleg elindul az azonnali átutalás

Kinézte magának Budapestet egy Berlinben már bizonyított autómegosztó

Kinézte magának Budapestet egy Berlinben már bizonyított autómegosztó

És akkor már csak kicsit kell dolgoznunk, hogy az EU legkorruptabb országa legyünk

És akkor már csak kicsit kell dolgoznunk, hogy az EU legkorruptabb országa legyünk

Szállodát igazgat új cégével Tiborcz eliosos üzlettársa

Szállodát igazgat új cégével Tiborcz eliosos üzlettársa

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei