szerző:
MTI

A forint, miután két héten keresztül szilárdan tartotta árfolyamát a 265 forintos euró jegyzési küszöb alatt, péntek délutánra ismét átlépte azt.

Péntek délután négy órakor az eurót 265,33 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 263,89 forint után. Kora délelőtt az árfolyam a 264-es euró jegyzés alatt tartózkodott, a nap nagy részét a 264-265 forintos tartományban töltötte, majd az amerikai piaci nyitás idején emelkedett 265 fölé. A dollár jegyzése péntek délután 198,06 forint 1,3397 dolláros euró jegyzés mellett. Csütörtök délután a dollár jegyzése 197,77 forint, az euró jegyzése 1,3348 dollár volt. A svájci frankot 185,96 forinton jegyezték 185,06 forint után, 100 japán jent pedig 214,29 forinton 213,77 forint után.

Az uniós csúcsértekezlet első napját csütörtök éjszaka lezáró sajtótájékoztatót követően péntekre virradóra az euró erősödésnek indult a dollárral szemben. Csütörtök este a Görögország megsegítésének módjával kapcsolatos nézeteltérések miatt még 10 havi mélypontra, 1,3280 dollár alá esett az euró, a megállapodás közzétételét követően azonban péntek kora délelőttre már 1,3350 felett járt, nap közben folyamatosan erősödött és a délutáni órákban már az 1,3400 feletti szinten járt. 

A megállapodás szerint Athén a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), illetve kétoldalú alapon a többi euróövezeti országtól is hitelhez juthat, ha a piacokról kedvező feltételekkel már nem tud kölcsönt felvenni. Az elképzelés szerint kétharmad arányban a tagországok, egyharmadban pedig az IMF finanszírozza majd a támogatást. A kompromisszum része az is, hogy még az idén döntenek az eurózónában érvényes pénzügyi fegyelem szigorításáról.

Az IMF bevonása egyes euróövezeti tagországok adósságának finanszírozásába azért vált szükségessé, mert az euróövezet "nem költségvetési unió", azaz költségvetési szempontból nemzeti szuverenitásra épül, és arra az elvre, hogy az egyes tagállamok adósságszolgálatát az adott ország adófizetőinek kell állniuk, nem más tagállamok adófizetőinek.

Elemzők szerint mindez azt jelenti, hogy megoldás ugyan van, de nincs európai szintű megoldás az euróövezet saját szuverén finanszírozási kockázataira. Vagyis olyan "félmegoldásról" van szó, amely képes helyreállítani a bizalmat az eurózóna pénzügy stabilitásával szemben és elhárítani a deficit-bűnösök ellen irányuló piaci spekuláció veszélyét. A találkozón ugyanis magáról a támogatási mechanizmusról született egyezség, nem egy tényleges hitelcsomagról, amelyet Görögország máris megkapna. Görögország ennél többet nem is várt, hiszen - amint azt több oldalról is kihangsúlyozták - segélyre nincs is szüksége.

A térségbeli devizák meggyőző stabilitással "vészelték át" az euró elmúlt napokban elszenvedett jelentős gyengülését a dollárral szemben, holott korábban az euró/dollár árfolyammal szoros korrelációban mozogtak. Az eurózóna perifériáját alkotó, deficit-problémával küzdő, úgynevezett "PIGS" országok közül a P-t, azaz Portugáliát szerdán sújtó adósbesorolási leminősítés hatására a kedden még 1,3500-ös dollár jegyzés környékén járó euró csütörtök reggelre már 1,3300 közelébe esett, egy rövid időre át is lépve azt. Mindhárom deviza, így a forint is tartotta árfolyamát a korábban kialakult szűk tartományban szerdáról csütörtökre virradóra, de csütörtökről péntekre virradóra is, amikor az euró 10 havi árfolyam mélypontot állított be a dollárral szemben.

Pénteken a térségbeli devizák árfolyama, így a forint árfolyama is, a várakozásoknak megfelelően stabil, szűk tartományban ingadozott, de délután a piac már teret adott az utóbbi időkben felhalmozott nyereségekre ható korrekciós nyomásnak. A forint délután átlépte a 265,00 forintos euró jegyzés küszöböt, a lengyel zloty pedig a 3,88-as euró jegyzés közvetlen közeléből 3,90 fölé gyengült. A forint délutáni gyengülését a piacon részben az MNB bővülő kamatvágási játékterének tulajdonították.

A forint által tanúsított stabilitás függvényében piaci elemzők egyöntetű véleménye szerint az MNB 25 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre hétfőn. Sőt, több piaci elemző már nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a hétfőre várt negyed százalékpontos csökkentés után, a következő hónapokban további enyhítések lesznek. A londoni Barclays Capital befektetési csoport új előrejelzésében például már 4,50 százalékos idei MNB-kamatmélypont szerepel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A forintot a 264-es eurófétis nem engedi sehová

Szilárd árfolyamon „vészelték át” a Görögország megsegítése körüli bizonytalansággal terhelt hetet a térség devizái. A forint, szilárd, s mint hosszú napok óta, 264-es euró körüli árfolyamon várja a jegybank hétfői kamatdöntését.

Az egész országban el kell zárni a baromfikat

Az egész országban el kell zárni a baromfikat

Félig-meddig Android: megjött Magyarországra a Huawei szuperkamerás mobilja, de akad vele némi probléma

Félig-meddig Android: megjött Magyarországra a Huawei szuperkamerás mobilja, de akad vele némi probléma

A problémás körzeteket hagyta Orbán a választókerületi értékelések végére

A problémás körzeteket hagyta Orbán a választókerületi értékelések végére

Fucsovics ismét nyert, már a 32 között van Melbourne-ben

Fucsovics ismét nyert, már a 32 között van Melbourne-ben

Doku360: "Egyikünk családjából sem jött el senki az esküvőre"

Doku360: "Egyikünk családjából sem jött el senki az esküvőre"

Könnyedén jutott négy közé a magyar női vízilabda-válogatott

Könnyedén jutott négy közé a magyar női vízilabda-válogatott