szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy-Britannia elit "AAA" adósbesorolásának megvonását helyezte kilátásba hétfőn a Standard & Poor's, amely szerint erőteljes költségvetési konszolidációs terv híján a brit nettó államadósság a jelenlegi besorolással összeegyeztethetetlen szinthez közelíthet.

A nemzetközi hitelminősítő, amely tavaly május óta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a brit besorolásokra, hétfőn megerősítette Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" szintű hosszú futamú, illetve "A-1 plusz" rövid lejáratú osztályzatait. Közölte ugyanakkor: a következő pénzügyi évre múlt héten beterjesztett költségvetési tervezetben semmilyen új érdemi információ nem volt a középtávú költségvetési stratégiáról.
 
A Standard & Poor's jelenlegi becslései szerint a brit nettó államadósság 2014-re megközelíti a hazai össztermék (GDP) 100 százalékát, azzal együtt is, hogy a brit pénzügyminisztérium nemrég javította a 2009-2010-es pénzügyi évre adott államháztartási hiányelőrejelzését. A nettó adósságráta 2007-ben még 44 százalék volt − áll a cég hétfői londoni elemzésében.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter a 2010-2011-es pénzügyi év költségvetési tervezetének múlt heti alsóházi előterjesztésében kijelentette: az új hivatalos prognózis szerint a most véget érő pénzügyi évben a GDP-arányos államháztartási deficit 11,8 százalék lesz, jövőre 11,1 százalékra csökken, majd a 2014-2015-ig terjedő előrejelzési időszakban rendre 8,5, 6,8, 5,2 és 4,4 százalék lesz.
 
A korábbi előrejelzés az idei pénzügyi évre még 12,6 százalékos, a következőre 11,9 százalékos, 2011-2012-re 9,1 százalékos, 2012-2013-ra 7,2 százalékos, 2013-2014-re 5,5 százalékos deficitet valószínűsített. A 2014-2015-ös előrejelzés az új költségvetési tervezetben szerepelt először. Darling a várható adósságpályáról a múlt szerdai költségvetési előterjesztésben azt mondta, hogy a hazai össztermékhez mért nettó államadósság a 2014-2015-ig terjedő előrejelzési időszak végén 75 százalékon tetőzik, onnan azonban már csökkenésnek indul.

Az új brit költségvetési tervezet beterjesztését feszült figyelemmel várták a piaci szereplők és a hitelminősítők egyaránt, mivel Nagy-Britannia a világ legnagyobb olyan, "AAA" adósbesorolású gazdasága, amelynek lehetséges leminősítésére már egyértelmű hitelminősítői utalás történt.

Független szakértők között sincs azonban egyetértés arról, hogy a brit kormánynak a gazdasági növekedést vagy a minél gyorsabb hiánycsökkentést kellene-e elsődleges célként kitűznie. Neves közgazdászok − köztük Nobel-díjasok − a The Financial Timesban nemrégiben egyszerre két nyílt levelet is közöltek, és mindkettőnek az volt a központi eleme, hogy nem szabad erőltetni a hatalmas brit államháztartási hiány mielőbbi csökkentését, mert ez visszasodorhatja a brit gazdaságot a recesszióba.
 
Mindkét levél kritikai válasz volt a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi brit lap egyik múlt havi kiadásában közölt, szintén neves gazdasági szakértők által írt felhívásra. Ennek szerzői szerint a font megingásához és a brit gazdaságpolitikába vetett piaci bizalom elvesztéséhez vezethet a hiteles középtávú államháztartási konszolidáció tervének hiánya, és e kockázatok minimálisra csökkentése végett a brit kormány terveiben szereplő ütemnél gyorsabb, már az idén elkezdődő hiánycsökkentésre van szükség. Ez utóbbi álláspontot vallja az ellenzéki brit Konzervatív Párt is, amely szerint azonnal hozzá kell kezdeni a deficit felszámolásához. A konzervatívok már közölték: ha a tavaszi parlamenti választások után kormányra kerülnek, ötven napon belül új "vészköltségvetést" terjesztenek be.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Londoni elemzők: veszélybe kerülhet a brit "AAA”

A hazai össztermék (GDP) 14 százalékát is megközelítheti a brit államháztartási hiány az idei pénzügyi évben – jósolták londoni elemzők a példátlan mértékű múlt havi deficitről szóló csütörtöki adatismertetés után.

MTI Gazdaság

Uniós intőre számíthat a brit költségvetés

Elégtelennek fogja minősíteni az EU a hatalmas brit államháztartási hiány csökkentésére tervezett kormányzati erőfeszítéseket egy jelentéstervezet szerint, amely kiszivárgott a brit sajtóhoz.

hvg.hu Gazdaság

Százmilliárd fontos költségvetési megszorítással szembesülhetnek a britek

Súlyos, hozzávetőleg 100 milliárd fontos (30 ezer milliárd forintos) költségvetési kiigazítást kell végrehajtania a következő brit kormánynak ahhoz, hogy középtávon fenntartható legyen a brit államháztartás finanszírozása – áll londoni elemzők hétfőn közzétett előrejelzésében, amely szerint a brit jegybanki alapkamat belátható ideig történelmi mélységekben marad.

MTI Gazdaság

17 százalék is lehet a brit költségvetési hiány

A hazai össztermék-érték (GDP) 17 százalékát is elérheti jövőre a brit államháztartási hiány a recesszió és a pénzügyi szektorból befolyó adómennyiség zuhanása miatt, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég keddi előrejelzésében.

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Zavarba ejtően „utcai” lett a kanadai olimpiai csapat formaruhája

Zavarba ejtően „utcai” lett a kanadai olimpiai csapat formaruhája

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook