szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A monetáris tanács 25 bázisponttal, 5,5 százalékra, rekordmélységbe csökkentette a jegybanki alapkamat szintjét hétfőn.

A döntés megegyezett az elemzői várakozásokkal, a megkérdezettek többsége decemberre 5,25 százalékra csökkenő alapkamatra számít. A testület legutóbbi, ez év február 22-i ülésén 6 százalékról 25 bázisponttal 5,75 százalékra, az akkori rekord alacsony szintre csökkentette a jegybank alapkamatlábat, és nem zárta ki a további kamatcsökkentés lehetőségét sem. Azt is jelezte a tanács, hogy a lazítási ciklus hamarosan véget érhet. 

Az Equilor elemzői szerint bőven lett volna tér egy nagyobb mértékű (esetleg 50 bázispontos) kamatvágásra, hiszen Magyarország megítélése az elmúlt hetekben olyan szinten javult, hogy helyenként már a Görögország számára követendő példaként emlegetik hazánkat a nemzetközi sajtóban. Ezt tükrözik a jelenlegi erős euró/forint szintek, illetve az alacsony országkockázati felárak (CDS).  A piaci szereplők a következő három hónapos időtávon legalább még egy 25 bázispontos csökkentéssel számolnak. Ennek időzítése azonban bizonytalan részben a választások miatt is. Azt azonban az elemzők megjegyezték, hogy a szokatlanul csendes választási kampány eddig nem gyakorolt túlzottan hatást Magyarország megítélésére a tőkepiaci szereplők körében.

Ami a három hónapon túli időszakot illeti, az Equilor szerint folytatódhat a 25 bázispontos csökkentési széria mindaddig, amíg a nemzetközi befektetői hangulat ”támogató” marad. Az elemzők szerint annyi mindenképpen biztos, hogy az eurózónában a gyengébb fundamentumok miatt még hosszú hónapokig nem emelnek kamatot, vagyis tér és idő is marad az MNB előtt, hogy tovább lazítson, ezzel közvetve csökkentse az államháztartás kamatfizetési terhét.

A piac első lépésben inkább semlegesen reagált a mostani kamatdöntésre. A BUX index a bejelentést megelőző enyhe mínuszból nem tudott jelentősen elmozdulni, kis mértékben inkább esett, néhány perccel a bejelentés után -0,1 százalék volt az elmozdulás mértéke a pénteki záró értékhez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!