szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai központi bank, a Federal Reserve (Fed) szerdán beszüntette a jelzáloghitel-alapú értékpapírok vásárlását, amivel a 2008 őszén kirobbant fojtogató hitelválságon igyekezett oldani.

Az NPR közszolgálati rádió híradása szerint eltérő a szakemberek véleménye arról, hogy a lépés a kamatok emelkedésével fog-e járni. Barry Habib, a Mortgage Success Source piackutató elnöke szerint a Fed kivonulása légüres teret hagy maga után, a jelzálogkamatok így növekedni fognak. Ed Haldeman, a Freddie Mac jelzálogintézet vezérigazgatója viszont úgy véli, nem lesz jelentős kamatemelkedés. 

A pénzügyi válság nyomán a befektetők 2008-ban leálltak azoknak a papíroknak a vásárlásával, amelyeket különböző jelzáloghitelek újracsomagolásával állítottak elő. A Fed közbelépett és elkezdte felvásárolni a mérgezett papírokat, hogy leszorítsa a kamatokat, és ezáltal élénkítse a gazdaságot az új hitelekhez való hozzájutás, közvetve a házvásárlások megkönnyítésével. 

A szokatlan beavatkozás működött, sikerült a kamatok leszorítása és a gazdaság élénkítése. A Fed és a pénzügyminisztérium azonban a jelzáloghitel-alapú papírok piacának legnagyobb befektetőjévé vált a világon, márciusig több mint 1,2 ezer milliárd dollár értékben vásárolt ilyen papírokat. A Fed lépésének következményei azért fontosak, mert az egész pénzügyi piaci válság egyik kiváltó oka - egyesek szerint első lépése - az ingatlanpiaci buborék, a jelzáloghitel-alapú nem elsődleges papírok piacának összeomlása volt. Mivel ezeket a papírokat széles körben vásárolták nyugdíjalapok, fedezeti alapok, bankok és egyéb befektetők, a buborék kidurranása magával rántotta a hitelpiacot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Változatlanul hagyta az alapkamatot a Fed

Az amerikai jegybank (Fed) szerdán nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően. Az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

MTI Gazdaság

Megrövidítik a bankok a frankhiteleseket

Bár az utóbbi egy évben fokozatosan javultak a bankok forrásszerzési költségei, ez nemigen érződik a frankhitelek kamatán. Csupán az Erste jelentette be, hogy frankalapú lakossági jelzáloghiteleinek kamata már a pénzügyi válság kiteljesedése előtti szintre mérséklődött.

MTI Gazdaság

25 bázisponttal emelte a diszkontkamatot a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed helyi idő szerint csütörtökön - 2008 december óta elsőször - 25 bázisponttal 0,5 százalékról 0,75 százalékra emelte a kereskedelmi bankok számára nyújtott kölcsönök diszkontkamatát, a bejelentést követően a dollár erősödött.

A NASA talált valamit a Holdon, nagy bejelentésre készülnek [frissítve]

A NASA talált valamit a Holdon, nagy bejelentésre készülnek [frissítve]

Kövér 4,4 millióra büntette Jakabot a krumplis akciója miatt

Kövér 4,4 millióra büntette Jakabot a krumplis akciója miatt

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog