szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal(GVH) az OTP Bankra és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-re, mivel a két vállalkozás fogyasztókat megtévesztő módon, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatva hirdette termékeit.

A Magyar Posta Életbiztosító Zrt. biztonságos befektetésekkel kecsegtette a fogyasztókat: a Profit eszközalap nevű szolgáltatásról azt hirdette, hogy nem tartalmaz részvényt, illetve rövid távon - 1-2 év alatt - is ajánlott; a Bonus eszközalapról pedig, hogy csupán egy-egy kiemelt hazai részvényt tartalmaz. A GVH ellenőrzése során azonban kiderült, hogy a fenti előnyök nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak, ugyanis a Profit eszközalapban a termék hirdetésével ellentétben volt részvény, így az rövid távú befektetés esetén kockázatosnak számít, a másik eszközalapban pedig nem egy-egy kiemelkedő hazai részvény volt, hanem egy részvényalap jegyei.

Súlyosbító körülményként állapította meg a GVH, hogy a cég 2007 márciusa és 2008. augusztus 31-e között jelentősnek mondható forgalmat bonyolított a fenti szolgáltatásokkal; enyhítő körülmény, hogy nem a tájékoztatás után közvetlenül történik a befektetés, így az ügyfelek a szerződéskötés előtt tájékozódhattak a szolgáltatásról, illetve utólag is megpróbálta felhívni a figyelmüket a kockázatokra a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. A GVH ötmillió forint bírságot szabott ki a cégre.

A másik vizsgált cég, az OTP Bank Nyrt. hirdetéseiben azt állította, hogy az OTP Alap számlacsomagot választó ügyfelei bankkártyájukkal díjmentesen vásárolhatnak. Ennek megfelelően a fogyasztó azt feltételezhette a versenyhivatal megállapítása szerint, hogy semmilyen anyagi ellenszolgáltatás sem merül fel, ha a bankkártyát vásárlásra használja. Ez azonban nem felelt meg a valóságnak. 2008. szeptember 1-jétől az 5., az adott hónapban nem az OTP Bank által kezdeményezett, nem költség jellegű terhelő tranzakciót követően az OTP tételdíjat számít fel, így a fogyasztónak adott esetben a kártyás vásárlás után is fizetnie kell. Az OTP Bankot a GVH  a fogyasztók megtévesztése, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forint bírsággal sújtotta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem jött be a GVH-nak a hegyikristály terápia, 10 millióra büntetett

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 10 millió forintra büntette a Meditens Hungary Kft.-t a fogyasztók megtévesztése, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A cég a bíróság előtt már megtámadta a döntést - nyilatkozta Tiszold Antal, a cég ügyvezető igazgatója. A Meditens kifogása szerint a GVH a bírság szóbeli kihirdetése után csak 8 hónappal adta ki írásban a határozatát, ezért a vállalat súlyos gazdasági helyzetbe került.

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe

Föld körüli pályára állt egy mókás kerti törpe