szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A javuló nemzetközi befektetői hangulatban erősödtek a térségbeli devizák, velük együtt a forint is: az eurót szerdán délután fél ötkor 262,50 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délután négy órai 264,65 után. Péntek délután a jegyzés még 266,67 forint volt.

A dollárt szerdán délután 192,80 forinton jegyezték 1,3629 dolláros eurójegyzés mellett. Kedden délután a dollárt 194,80 forinton, az eurót 1,3580 dolláron jegyezték. A svájci frank jegyzése 183,13 forint szerda délután a keddi 184,05 forint után, 100 japán jent pedig 206,28 forinton jegyeztek 209,80 forint után.
 
Az euró elveszítette dollárral szemben keddről szerdára virradóra szerzett árfolyam-nyereségének egy részét, mivel az Európai Bizottság Portugáliának címzett intése a költségvetés rendbetételére ismét emlékeztette a piacokat, hogy az euróövezet pénzügyi stabilitását nem egyedül Görögország veszélyezteti.    

A térségi devizákkal szembeni pozitív piaci hangulatot viszont támogatta, hogy kedden a görög adósságszolgálat megsegítésére kidolgozott terv bejelentését követő első kincstárjegy aukció jelentős túljegyzéssel zárult. Szerdán az euróövezet februári ipari termelésének várakozásokat meghaladó, 2008 áprilisa óta legmagasabb ütemű növekedése fokozta tovább a befektetői bizalmat.

A javuló hangulatot tükrözve a zloty a szerda reggeli 3,8680 körüli eurójegyzésről délutánra 3,8540 környékére erősödött, majd a lengyel pénzügyminiszter-helyettes "verbális intervenciója" után ismét 3,86 fölé gyengült. A piacok a múlt pénteki beavatkozás óta újabb intervenciótól tartva fél szemmel a jegybankot figyelik. A jegybank akkor 3,8450-3,8500-ös árfolyamon interveniált. A cseh korona a szerda reggeli 25,090 körüli euró jegyzésről délutánra 25,030-ra erősödött.

Bár a forint erősödését a piaci elemzések egyértelműen a javuló nemzetközi befektetői hangulat pozitív hatásának tulajdonítják, a forint már "saját jogán" is az erősödést támogató tényezőkre tesz szert: a nemzetközi pénzpiaci elemzésekben a Fidesz szándékainak körvonalazódásával párhuzamosan egyre nagyobb erősödési potenciált tulajdonítanak a forintnak.

Az előrejelzéseket a gyökeres reformok végrehajtására lehetőséget adó erős mandátumra alapozzák. A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport a közép-kelet-európai devizák kilátásairól szerdán kiadott helyzetértékelésében megerősítette azt a véleményét, hogy kényelmes győzelmének birtokában a Fidesz jó eséllyel nem megy bele "egy eszkalálódó nézeteltérésbe" az EU-val és az IMF-fel az idei deficitcél kérdésében. A piacok eddig az EU-IMF segélycsomag Fidesz által korábban beharangozott újratárgyalását tekintették a legnagyobb kockázati tényezőnek.
 
Az elemzők meghallották a mértékkel csepegtetett üzenetek lényegét: azt, hogy a Fidesz programjának középpontjában a gazdasági növekedés beindítása áll, vagyis nem lehet "semmilyen gazdasági költségvetési ésszerűsítést végrehajtani, ha a magyar gazdaságot nem tudjuk növekedései pályára állítani".

Az MNB pénzügyi stabilitásról készített szerdán közzétett jelentése is a külföldi befektetői bizalom javítására alkalmas helyzetet vázolt fel: a jelentés szerint a pénzügyi stabilitás kockázatai mérséklődtek az elmúlt időszakban. A jelentés azonban azt is hangsúlyozza, hogy az ország és az állam magas eladósodottsága csak lassan mérséklődik, így a finanszírozási kockázatok is csak fokozatosan csökkenhetnek, ezért kiemelten fontos a fegyelmezett költségvetési politika fenntartása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Erősödött a forint: 265 alatt az euró

A forint a térségbeli trendhez igazodva erősödött hétfőn, a várakozásoknak megfelelő választási eredmény nem befolyásolta árfolyamát: az eurót hétfőn délután négy órakor 264,90 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 266,67 forint után.

MTI Gazdaság

Stagnáló forintot várnak a piacon

Stagnáló, esetleg enyhén erősödő árfolyamokat várnak a piacokon a térségbeli devizáktól kedden. A forint alapvetően a nemzetközi befektetői hangulat alakulását követi, de árfolyamát befolyásolhatja bármilyen, a következő kormány gazdasági és költségvetési terveire vonatkozó hír.

MTI Gazdaság

263-ig erősödött a forint

Tovább erősödött szerdán délelőtt a forint az euróval szemben a bankközi piacon: az eurót 263-263,10 forinton jegyezték, szemben a kedd délutáni 264,50 forinttal.

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos