Az orosz gazdaság recessziója véget ért, de a válság enyhülése ellenére továbbra is felelős pénzügyi és gazdaságpolitikát kell folytatni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, kedden amikor az állami duma előtt beszámolt a 2009-ben tett válságkezelő intézkedésekről.

Túl magasnak minősítette a GDP arányában 6 százalékos költségvetési hiányt és figyelmeztetett, ha ez nem változik, az ország adósságcsapdába kerül, ezért 2012-re 3 százalékra, azt követően pedig nullára kell csökkenteni a deficitet. Úgy vélte, most nem szabad pénzt elvonni a gazdaságtól, hanem a költségvetési pénzek felhasználásának hatékonyságát kell radikálisan megnövelni.

Putyin elmondta, hogy a kormány tavaly több forrásból mintegy 100 milliárd dollárnak megfelelő összeget fordított a válság kezelésére, és a legtöbb intézkedés hatásos volt. Hozzátette: a válságkezelés folytatódik, de már nem átfogó formában, hanem  amíg szükség van rá, a kormány támogatja a lakásépítést és az autógyártást.

A vállalatok állami garanciák segítségével mintegy 13 milliárd dollárnak megfelelő összegű hitelt vehettek fel, a falu és a mezőgazdaság támogatására mintegy 10 milliárd dollárnak megfelelő összeget fordítottak, és a mezőgazdasági termelők is jelentős hitelekhez jutottak – mondta Putyin.

Beszámolt arról, hogy a költségvetési kiadások tavaly a válság előtti 2008. évhez képest 27,3 százalékkal nőttek, miközben a bevételek 29,9 százalékkal csökkentek. A hiány egy részét a korábban felhalmozott tartalékokból fedezték, első sorban a munkabérek, nyugdíjak, szociális juttatások, az oktatás, az egészségügy és a lakásépítés költségeinek folyósítására fordítottak kiemelt figyelmet, s erre fordították a költségvetési kiadások mintegy felét.

Sikerült elkerülni a tömeges munkanélküliséget, s míg tavaly februárban valamivel több mint 7 millió, addig idén márciusban 6,4 millió ember volt munka nélkül, azaz a szezonális ingadozástól függetlenül sikerült élénkíteni a munkaerő-piacot, hangsúlyozta a miniszterelnök.

A demográfiai program nyomán a születéskor várható élettartam 69 évre emelkedett, s 2015-re eléri a 71 évet - mondta. Hozzátette, hogy Oroszországban minden harmadik egészségügyi intézmény veszélyes állapotban van, s hogy a kormány mintegy 10 milliárd dollárt szándékozik költeni az egészségügyi hálózat rendbe tételére, és további mintegy 3 milliárdot a szolgáltatások javítására.

Kifejtette, hogy a nyugdíjakat 2009-ben négy alkalommal indexálták, és 2010-ben a nyugdíjak még legalább 45 százalékkal emelkednek. Putyin ígérte, hogy a katonák lakásproblémáit még idén megoldják, és elmondta, hogy már 28 ezer háborús veterán költözött új lakásba.

Hangsúlyozta, hogy 2011-12-ben a költségvetés kidolgozását új ideológiai alapra helyezik, s lényege a költségvetési pénzek hatékonyabb felhasználása lesz.

Végül követelte a felügyeleti és ellenőrző tevékenység hatékonyságának növelését, az üzleti életet nehezítő akadályok felszámolását, és úgy vélte, Oroszországban már csak az engedélyhez kötött árucikkek és foglalkozások nagy száma miatt sem lehet elégséges gazdasági szabadságról beszélni.

A kormányfő éves beszámolási kötelezettségét a parlamentnek 2008-ban rögzítették az alkotmányban, az akkori értékelések szerint mintegy "hálából" azért, hogy a parlament 6 évre hosszabbította meg az államfői mandátumot. Így Putyin most másodszor lépett beszámolójával az állami duma elé.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Putyin figyelmezteti az EU-t: gondok lehetnek a gáz ukrán tranzitjával

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vasárnap közvetlenül is figyelmeztette az Európai Uniót, hogy ismét fennakadások lehetnek az orosz gáz európai fogyasztókhoz való eljuttatásában, mivel a fő tranzitországnak, Ukrajnának gondjai vannak az Oroszországtól vásárolt gáz kifizetésével.

hvg.hu Gazdaság

Moszkva tagadja, hogy közös amerikai kötvényügyletet ajánlott Kínának

Vlagyimir Putyin szóvivője hétfőn cáfolta a Henry Paulson volt amerikai pénzügyminiszter hétfőn megjelent könyvében szereplő állítást, miszerint Moszkva 2008-ban felajánlotta volna Kínának, hogy együtt adják el a tulajdonukban lévő, a Fannie Mae és a Freddie Mac amerikai jelzáloghitel-ügynökségek által kiadott kötvényeket, hogy ezzel késztessék az amerikai kormányt a két cég megtámogatására.

hvg.hu Vélemény

A Mol nem adja fel horvát érdekeltségét, még a Szurgut kedvéért sem

A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt szerint egyelőre bizonytalan, mit akar a Szurgutnyeftyegaz a Mol-részvények 21,6 százalékával, amit márciusban az OMV-től, az akkori piaci ár duplájáért vásárolt meg. Az elnök-vezérigazgató a hvg.hu-nak adott interjúban kifejtette: az INA nem eladó, még a Szurgut által birtokolt részvények fejében sem.

MTI Világ

Putyin országértékelő beszámolója a dumában

Elsősorban a gazdaság eredményeiről szólt Vlagyimir Putyin orosz kormányfő az állami dumában hétfőn tartott első beszámolójában, de figyelmeztette az oroszokat: bár sikerült elkerülni a válság legrosszabb forgatókönyveit, és valamelyest enyhíteni a válság csapásait, az idei év nehéz lesz.

hvg.hu Gazdaság

Putyin: ha az urkánok csapolnak, kevesebb gázt kap Európa is

Oroszország csökkenteni fogja az Ukrajnán keresztül Európába szállított földgáz mennyiségét, amennyiben Kijev a számla kiegyenlítése nélkül, törvénytelenül megcsapolja a szállítmányokat - figyelmeztetett szerdán Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.

David Attenborough: Tudjuk, hogy cselekednünk kell, de nem tesszük

David Attenborough: Tudjuk, hogy cselekednünk kell, de nem tesszük

Elstartolt a legújabb Lada Niva

Elstartolt a legújabb Lada Niva

Kézilabda-Eb: tíz perc alatt eldőlt, hogy kikapunk a norvégoktól

Kézilabda-Eb: tíz perc alatt eldőlt, hogy kikapunk a norvégoktól

Majomhangos hergelés: elnézést kért rasszista szurkolói miatt a DVSC

Majomhangos hergelés: elnézést kért rasszista szurkolói miatt a DVSC

Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Mindent a szemnek: itt a Skoda legújabb divatterepjárója

Mindent a szemnek: itt a Skoda legújabb divatterepjárója