szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Goldman Sachs elleni vádak Amerikát sérthetik – közölte csütörtöki sajtójelentések szerint egy ügyfelével Lloyd Blankfein, a befektetési bank elnöke, aki szerint politikai kampány folyik a pénzintézet lejáratására.

A Goldman az utóbbi napokban visszautasította azt a vádat, hogy üzleti partnereinek olyan befektetési portfóliót kínált, amelyről tudta, hogy be fog dőlni. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) múlt pénteken szinte piaci földindulást keltve csalás gyanújával eljárást indított a Goldman ellen, vasárnap a brit pénzügyi felügyelet, majd a német pénzügyi felügyelet is bejelentette, hogy vizsgálatot indít ellene.

Blankfein a Politico hírportál tudósítása szerint felhívta a bank több partnerének vezetőjét, akiknek azt mondta: a Goldman elleni vádakat politikai akciónak tartja.

Blankfein – aki a jövő héten megjelenik egy szenátusi meghallgatáson, amelyen a Wall Streetnek a pénzügyi válságban játszott szerepét vizsgálják – nem ismeri el, hogy a Goldman visszaélt a befektetők bizalmával.

A SEC csalással vádolta meg bankot, amiért szerinte fontos információkat hallgatott el a befektetők elől nem elsőrendű (subprime) jelzáloghitel-piaci alapú származékos befektetési eszközökkel kapcsolatban.

A SEC szerint a Goldman a befektetési eszközöket csalárd módon forgalmazta, félrevezető tájékoztatást adott azok kilátásairól. A vád szerint a Goldman több mint egymilliárd dolláros kárt okozott ügyfeleinek, miközben magas jutalékot kapott a megbízások után. A manhattani bank viszont azt állítja, még vesztesége is volt a tranzakció után.

Mary Schapiro, a SEC elnöke a Goldman ellentámadására válaszolva közölte: a tőzsdefelügyelet függetlenül, kizárólag a tények és törvények alapján jár el, nem igaz, hogy a Goldman elleni vizsgálat politikai célokat szolgál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Megoszlanak a londoni előrejelzések a magyar inflációról

Vegyes előrejelzéseket adtak a januári magyarországi inflációra londoni felzárkózó piaci elemzők, abban azonban teljes az egyetértés a Cityben, hogy az év közepétől meredeken lassul a drágulási ütem. A szintén pénteken nyilvánosságra kerülő tavalyi negyedik negyedévi GDP-adatoktól a recesszió enyhülését várják az elemzők.

hvg.hu Világ

Százmillió dollárt is kaszálhat a Goldman Sachs vezére

A Goldman Sachs, a világ leggazdagabb befektetési bankja, akár 100 millió dolláros rekordprémiumot is fizethet vezérigazgatójának, annak ellenére, hogy Barack Obama amerikai elnök éppen a hasonló rekordösszegű kifizetések ellen indított harcot a közelmúltban – írja a Times.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Zuhantak a tőzsdék: csalás vádja a Goldman ellen

Az Egyesült Államok értékpapír felügyelete a SEC (Securities and Exchange Commission) csalással vádolta meg a Goldman Sachs & Co. bankot a "nem elsőrendű" (subprime) jelzáloghitel levelekre alapozott származékos befektetési eszközökkel kapcsolatban, a befektetők elől fontos információk elhallgatása és a tényleges helyzet hamis beállítása miatt.

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer