szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzhamisítók elleni küzdelem jegyében új, biztonságosabb százdolláros bankjegyeket hoznak forgalomba jövőre az Egyesült Államokban – jelentette be szerdán Ben Bernanke Fed-elnök.

Az új tervezésű papírpénz – a legnagyobb forgalomban levő címlet – megőrzi a mostani százdollárosok hagyományos küllemét Benjamin Franklin portréjával.

Elhelyeznek viszont rajta egy háromdimenziós képet nyújtó kék biztonsági csíkot, amelyen a százas szám és harangok képe mozog a pénzt megdöntve. A 100-as szám színe is változik különböző szögből szemlélve, akárcsak a harang mintáé, vörösből zöldbe megy át. Ezenkívül új biztonsági szálat húznak a bankjegybe.

Elemzők szerint a hamisítók egy része a jelenleg forgalomban levő pénzek másolását már olyan tökélyre fejlesztette, hogy az amerikai központi bank időszerűnek látta, hogy újabb biztonsági lépésekkel ismét lépéselőnybe kerüljön.

Akárcsak a korábbi újratervezések esetében, az új bankjegy a legfejlettebb biztonsági technikával készül, hogy a hamisítók előtt járjunk – közölte Timothy Geithner pénzügyminiszter a februárban forgalomba kerülő pénz kapcsán.

A külföldi pénzhamisítók a százdolláros papírokat kedvelik a legjobban, míg az Egyesült Államokban leggyakrabban a húszdollárosokat hamisítják. Az amerikai hatóságok már évek óta küzdenek azok ellen az Észak-Koreában gyártott, kiváló minőségű másolatok ellen, amelyeket csak „szuperbankjegyeknek” neveznek. Az eredetire megszólalásig hasonlító papírpénzeken csak a legkifinomultabb bankjegyszakértők képesek „átlátni”.

Ben Bernanke, a Fed vezetője elmondta: a világon forgalomban levő 890 milliárd dollár amerikai papírpénz döntő része ma már nem az Egyesült Államokban forog, a mennyiség kétharmada külföldön van (25 éve még csak 180 milliárd dollár volt forgalomban). Hozzátette, hogy az új bankjegy bevezetése után a régi százdollárosokat nem vonják ki a forgalomból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Hamis százdollárosokat foglaltak le Siófokon és Budapesten

Hozzávetőleg húszmillió forint értékben foglalt le a siófoki rendőrség hamis százdollárosokat, miután egy kínai állampolgár kedden megpróbálta pénzbefizetéssel legalizálni a hamis bankók egy részét egy siófoki pénzintézetnél - közölte Beke Ibolya, a Siófoki Rendőrkapitányság szóvivője.

MTI Világ

Maradhat Isten a dolláron

Maradhat az amerikai bankjegyeken és pénzérméken, valamint a zászlóra tett iskolai hűségeskü szövegében az Istenre tett utalás - így határozott egy kaliforniai szövetségi fellebbviteli bíróság, elutasítva azokat az érveket, amelyek szerint az utalás az állam és az egyház szétválasztását kimondó alkotmányba ütközik.

hvg.hu Gazdaság

Szinte tökéletes hamis húszezresek jelentek meg a piacon

Simor András jegybankelnök és Bencze József országos rendőr-főkapitány aláírta azt a megállapodást, amely szorosabbra fűzi az MNB és az ORFK együttműködését a bankjegyhamisítás és a hamisítványok forgalomba hozatala elleni munkában. Közben szinte tökéletes hamis húszezresek jelentek meg a forgalomban, összesen 135 darabot azonosítottak az elmúlt két hétben az MNB szakértői.

hvg.hu Gazdaság

Elárasztotta a piacot az MNB az új nehezen hamisítható bankjegyekkel

Már több mint 20 millió darab van forgalomban a Magyar Nemzeti Bank által 2009. április 15-én kibocsátott, megújult bankjegyekből. Az egyes címletek korszerűbb változatai megjelenésükben a korábbiakkal csaknem megegyezők, azonban további, a hamisítást nehezítő biztonsági elemeket is tartalmaznak.