szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A munkanélküliséget és a fejlett világban növekvő közadósságot tartja a világgazdaság gyógyulását fenyegető legnagyobb veszélynek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn.

Az IMF és a Világbank, illetve a Húszak (G20) tavaszi, washingtoni tanácskozása közben rendezett sajtóértekezletén Strauss-Kahn úgy vélte, „minden pénzügyi vezető egyetért abban, hogy a kilábalás megkezdődött, de feltétlenül figyelnünk kell a különböző kockázatokra”.

A vezérigazgató azt mondta, hogy a pánik, a reagálás és a megkönnyebbülés után a világgazdaság az újjáépítés szakaszába érkezett, de nagy kihívás a növekedés különbözősége a térségek között, és a legnagyobb kockázat az, hogy vajon növekszik-e a tőkeáramlás a felzárkózó gazdaságok felé.

A Görögországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról Strauss-Kahn nem nyilatkozott, mondván, hogy a tárgyalások még csak most kezdődnek. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy „a görög állampolgároknak nem kell félniük az IMF-től, azért vagyunk itt, hogy segítsünk nekik”.

Az IMF vezérigazgatója elmondta, hogy általános egyetértés szerint konszenzusos és egyeztetett módon kell megreformálni a globális pénzügyi szektort, „habár nem feltétlenül pontról pontra egyformán, de olyan szabályok szerint, amelyek nem mondanak ellent egymásnak”.

Strauss-Kahn elismerte, hogy ez nehéz folyamat lesz, mert nem szívesen vetnek ki különadót bankjaikra azok az országok, amelyeknek a bankrendszerét nem kellett közpénzzel megmenteni, függetlenül attól, hogy az ilyen adók biztonsági ütközőt képezhetnének későbbi pénzügyi megrázkódtatások ellen. Ezt a vonakodást a vezérigazgató „rövidlátó” politikának nevezte, olyannak, amilyet az amerikai kormány és az európai kormányok is folytattak a 2007-ben kezdődött pénzügyi és bankválság előtt.

Az IMF vezetője szerint mindenképpen meg kell akadályozni olyan helyzet kialakulását, amelyben a bankok a könnyebb adójú és lazábban ellenőrzött területekre „vándorolnának”. Szerinte egyensúlyt kell teremteni: elkerülhetők az új adók a bankok terhére olyan országokban, ahol szigorú a bankfelügyelet, másutt viszont az adórendszer útján kell kiegészíteni a kevésbé erős közvetlen regulációt. 

Arról is szólt, hogy az év végéig be akarják fejezni az IMF-beli szavazatarányok reformját a fejlődő országok javára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra