szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét növekvő prémiumokra számíthatnak a pénzügyi válságból lassan magához térő londoni City befektetési bankárai, jóllehet a várható jutalmak összege továbbra is messze elmarad a válság előtti utolsó „békeév” 10 milliárd fontot meghaladó pénzesőjétől – jósolja az egyik vezető londoni gazdaságelemző csoport.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres előrejelzéseket közöl a londoni pénzügyi központ foglalkoztatási és prémiumkilátásairól, új prognózisában azzal számol, hogy a City bankosai az idei év végén összesen 6,759 milliárd font (kétezer milliárd forint) vehetnek fel a tavalyi prémiumszezonban kiosztott 6,012 milliárd font után.

A válság előtti csúcsévben, 2007-ben kifizetett bankprémiumok összegét a CEBR szakértői 10,24 milliárd fontra becsülik, de utána a 2008-as jutalomösszeg már alig haladta meg a négymilliárd fontot.

Az idei év végi prémiumszezonban mindazonáltal a több is valószínűleg kevesebbnek bizonyul, legalábbis a legnagyobb összegű jutalmakban és egyéb juttatásokban részesülő bankároknak. A brit kormány ugyanis tavaly bejelentette, hogy az eddigi 20 és 40 százalékos adókulcsok mellé meghonosít egy új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot az évi 150 ezer fontnál (43 millió forintnál) nagyobb éves jövedelmekre. Az intézkedés az áprilisban kezdődött idei pénzügyi évtől érvényes.

Mindemellett azoknak a bankoknak, amelyek a kormány korábbi intései ellenére továbbra is ragaszkodnak a nagy összegű bankárprémiumok kifizetéséhez, azonnali hatállyal 50 százalékos egyszeri illetéket kell befizetniük minden, 25 ezer fontot meghaladó egyéni alkalmazotti prémium után. Ez a határozat egyelőre az idei pénzügyi évre vonatkozik.

A CEBR új előrejelzése szerint a Cityben kifizetett bruttó jutalomösszegek a 2008-ban tapasztalt súlyos visszaesése után most már évről évre ismét növekedni fognak, de az előrejelzési időszak végén is messze lesznek még a három évvel ezelőtti, 10 milliárd fontot meghaladó összegtől. A ház azzal számol, hogy a londoni pénzügyi központ bankosai 2012-ben is „csak” 7,656 milliárd font bruttó jutalomra számíthatnak.

Ebben az általánosan alacsonyabb prémiumösszeg mellett annak is jelentős szerepe van, hogy a Cityben jóval kevesebben dolgoznak, mint a töretlen fellendülés éveiben. A CEBR számításai szerint 2008-ban és 2009-ben, a pénzügyi válság következtében összesen 49 ezerrel csökkent az úgynevezett City típusú nagybani befektetési banki munkahelyek száma a brit főváros bankközpontjában a 2007-ben mért 354 ezres eddigi csúcsról.

A ház új előrejelzése szerint 2021 előtt nem várható, hogy a citybeli bankári és pénzügyi szolgáltatói állások száma visszatérjen a 2007-ben mért szintre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pink rendőrautó köröz Miamiban

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre