szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint Görögország még nem veheti „készpénznek” az általa pénteken kért pénzügyi segítséget az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A német pénzügyminiszter egy vasárnapi nyilatkozatában elutasította,  hogy a kialakult válságot a görög adósságok átütemezésével vagy Görögországnak az euróövezetből való kizárásával oldják meg.

Ugyanakkor a súlyos adósságproblémával küszködő Görögország megsegítése még nem „lefutott ügy”, a német pénzügyminiszter egy másik nyilatkozata szerint. Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjúban nem zárta ki, hogy a német kormány, illetve az Európai Unió elutasítja Athén segélykérelmét.

A  miniszter szerint a pénzügyi segéllyel kapcsolatos döntés attól függ, hogy Görögország az elkövetkező években szigorú takarékossági politikát folytat-e. Ez a döntés lehet pozitív és lehet negatív is – hangoztatta a miniszter, utalva arra, hogy az a közeli jövőben aligha születik meg.

Schäuble elutasította, hogy a kialakult válságot a görög adósságok átütemezésével vagy Athénnak az euróövezetből történő kizárásával oldják meg. A német pénzügyminiszter szerint csakis az érvényes szerződésekből lehet - és a válság megoldása érdekében azokból is kell – kiindulni. „A legfontosabb az euró stabilitása, ami Németország alapvető érdeke is” – vélekedett Schäuble.

Korábban hasonlóan foglalt állást Angela Merkel kancellár is, aki kijelentette: nem lehet szó Athén automatikus megsegítéséről, a görög kormánynak előbb meg kell állapodnia egy hiteles takarékossági programról az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal. Utalt arra is: ha a megállapodás megszületik, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak kell értékelnie, hogy  Görögország megsegítése, illetve maga a megállapodás valóban az euró stabilitásának a megszilárdítását szolgálja-e.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a 30 milliárd eurósra tervezett uniós segítségből Németország idén 8,4 milliárd euróval venné ki a részét. Ennek kapcsán mind Merkel, mind Schäuble azt hangoztatta: az említett feltételek teljesülése  esetén  a német szerepvállalás nem az adófizetők pénzéből, azaz nem a költségvetésből történnék, hanem olyan hitelkonstrukcióval, amelyet az állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau) égisze alatt hoznának össze.

Mindennek ellenére a görög segélykérelem Berlinben aggodalmat és heves belpolitikai vitát váltott ki. Az ellenzéki pártok máris sürgették: a kormány a parlamentben adjon számot, mekkora összegről lenne szó, és milyen forrásból tervezik annak finanszírozását. Fenntartásait hangoztatta Görögország megsegítésével kapcsolatban a Merkel vezette konzervatívok koalíciós partnere, a liberális Szabad Demokrata Párt is.

A Welt am Sonntag című vasárnapi lap nemzetközi pénzügyi forrásokból úgy értesült: a tervezett, összesen 45 milliárd eurós segítség aligha oldaná meg a kialakult válságot, sőt, annak éleződése várható. Athénnak a kamatokkal megnövelt adósságok törlesztésére 2015-ig legkevesebb 230 milliárd euróra  lenne szüksége – írta  a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tények és tévhitek a dohányzás körül

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Petíció indult az iskolák bezárásáért

Petíció indult az iskolák bezárásáért

12,7 millió forinttól indul itthon az új Skoda Octavia RS

12,7 millió forinttól indul itthon az új Skoda Octavia RS