szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa szerint Kína azzal járulhatna hozzá a világgazdasági egyensúlytalanságok megoldásához, ha rugalmasabb árfolyam-politika révén csökkentené nagy kereskedelmi többletét.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank, illetve a Húszak (G20) tavaszi, washingtoni tanácskozása közben tartott, hét végi sajtóértekezletén Olli Rehn kijelentette: „Sürgetjük a kínai hatóságokat, hogy mielőbb vezessenek be rugalmasabb átváltási rendszert a jüan számára.”

A Húszak (G20) hét végi washingtoni tanácskozásáról kiadott hivatalos közleményben nem említették a kínai valutát, de az értekezlet után az amerikai pénzügyminiszter rögtön sürgette a jüan árfolyamának „leakasztását” a dollárról, majd Olli Rehn nyilatkozatával Európa is csatlakozott a jüan szabadabb áralakulását követelő nemzetközi kórushoz.

Közben a kínai központi bank vasárnap megjelent nyilatkozata a világgazdaságot fenyegető legnagyobb kockázatnak a fejlett országok adósságproblémáját nevezte. „A fejlett gazdaságokban kialakult, tarthatatlan költségvetési helyzet ma a világ pénzügyi stabilitását fenyegető legnagyobb kockázat... A legnagyobb fejlett országokban a központi bankok által a pénzügyi piacokba pumpált likviditás és a támogatási politikák abbahagyásának bizonytalansága növelte a nemzetközi tőkefolyam labilitását, és ettől nehezebbé vált a rövid lejáratú finanszírozás kezelése a felzárkózó piacgazdaságok számára”, olvasható a kínai központi bank vasárnap megjelent nyilatkozatában, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi, washingtoni közgyűléséhez és a Húszak (G20) ottani tanácskozásaihoz időzítettek.

Kína külkereskedelme márciusban deficites lett, első ízben 2004. április óta. Kína a jüan árfolyamát  először 2005. júliusban szakította el a dollártól, a kínai központi bank áttért a napi lebegtetésre. A külső mérlegek többletének folyamatos növekedése miatt a jüan 2008 közepéig 21 százalékkal felértékelődött, de a kínai pénzügyi kormányzat akkor gátat vetett a további felértékelésnek, visszatért a dollárhoz kötött árfolyam-politikához, az exportot támogatandó.

A korábbi felértékelődés ellenére is nőtt Kína külkereskedelmi többlete 2005 és 2008 között, ám tavaly 34 százalékkal csökkent, és idén megjelent a mérleghiány, majdnem hat év után az első, mert a kínai kormány hazai keresletet támogató gazdaságösztönző programja nyomán a behozatal jobban nő, mint a kivitel.

Márciusban a kínai export, 112,1 milliárd dollár, 24,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az import, 119,3 milliárd dollár, 66 százalékkal volt több. A kínai import november óta nő éves összehasonlításban, hónapról-hónapra 27-85 százalék közötti ütemekben. A visszaesés után az export csak decemberben tért vissza a növekedési pályára, hónaptól hónapra 18-46 százalék közötti ütemekben éves összehasonlításban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt

Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Pink rendőrautó köröz Miamiban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban