szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ukrán kormány új hitelmegállapodásban bízik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), akár már a jövő hónap elején.

A hét végi kijevi tudósítások 12 milliárd dolláros megállapodás tervéről szóltak, de Szerhij Tyihipko miniszterelnök-helyettes Washingtonban már csak 12 milliárd SDR-ről, azaz 7,89 milliárd dollárról szólt, és abból csak nem egészen 2 milliárd dollár lenne új pénz. Az SDR az IMF elszámolási egysége.

A hét végi kijevi tudósítások 12 milliárd dolláros megállapodás tervéről szóltak, de Szerhij Tyihipko miniszterelnök-helyettes Washingtonban már csak 12 milliárd SDR-ről, azaz 7,89 milliárd dollárról szólt, és abból nem egészen 2 milliárd dollár lenne új pénz. Az SDR az IMF elszámolási egysége.

A 2008. novemberben szerzett, 16,4 milliárd dolláros, tavaly ősszel felfüggesztett IMF-keret át nem utalt maradékát szeretné most megkapni az ukrán kormány, ez körülbelül 6 milliárd dollár lenne, és további, közel 1,9 milliárd dollárt szeretne új pénz gyanánt.

Az ukrán kormány úgy érzi, hogy az új készenléti hitelkeret feltételeit gyakorlatilag teljesítette: elkészítette az idei költségvetést, a tervezetet kisebb módosítások után a parlament elé terjeszti, amint Mikola Azarov miniszterelnök a hét végén közölte. A kormányfő szerint ellentételezték a szociális támogatások növelése okozta kiadási többletet, egyebek között a nyugdíjak felső határának megállapításával és különféle luxusadók bevezetésével. A legnagyobb pozitív tétel azonban bizonyára az, hogy a múlt héten Oroszország 30 százalékos engedményt adott a földgáz árából, cserébe a krími orosz flottabázis bérletének 25 éves meghosszabbításáért – ez volt az utolsó mozaik, amelyre Kijevben vártak a költségvetés véglegesítéséhez.

Az ukrán költségvetés még így is messze van az egyensúlytól, idén legalább 6 százalékos államháztartási hiányra lehet számítani a hazai össztermékhez (GDP) képest, de a kormány úgy véli, jó kiindulást teremtettek. Tyihipko miniszterelnök-helyettes azt mondta Washingtonban az IMF és a Világbank közgyűlése előtt, hogy a gazdasági növekedés 5-6 százalék között várható idén a korábban becsült 3,7 százalék helyett – és a tavalyi brutális, 15 százalékos visszaesés után –, mert emelkedik Ukrajna fő exportcikkei, az acél- és fémtermékek ára, miközben az üzemanyagárak csökkennek, beleértve az orosz földgáz árát. Az első negyedévben a GDP 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben 2,5 százalékos volt az infláció, a tavalyi 12,3 százalékos évi átlagos drágulás után.

Az IMF támogatásától a költségvetési deficit finanszírozását és a külföldi hitelfelvétel olcsóbbá válását remélik. A költségvetés parlamenti elfogadása után, júniusban Ukrajna megpróbálkozik dollárban jegyzett eurokötvény kiadásával is több mint tízéves lejáratra, feltéve, hogy a piaci hozamot addigra le tudja nyomni 8 százalék alá, hogy versenyben lehessen legalább Görögországgal. A tervet ismertetve Andrij Kravec pénzügyminiszter-helyettes a hét végén azt mondta, hogy „8 százalék túl drága lenne nekünk.”

Ukrajna utoljára 2007-ben adott ki szuverén kötvényt, 500 millió dollárt vett fel öt évre, 6,385 százalékos kamattal. A múlt héten az állami tulajdonú Ukreximbank adott ki 500 millió dollárért eurokötvényt öt évre, 8,375 százalékos kamattal.

A kötvénykibocsátás előtt Ukrajna megpróbálkozik szindikált bankkölcsönt fölvenni, mert – mint Tyihipko vélekedett – azt könnyebb összeszedni, mint egy kötvénykiadást megszervezni. Ukrajnának idén legalább 3 milliárd dollárnyi új külföldi kölcsönre lesz szüksége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában