szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A piac alapvetően örül a leendő kormánypárt kétharmados többségének, hiszen van néhány olyan elvárt reformlépés, amely csak ennek birtokában valósítható meg - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője a parlamenti választás második fordulóját követően.

Az elemző szerint valószínűleg nehéz lesz szétválasztani a piaci reakciót a külső hatásoktól, de ha kedvező marad a külföldi hangulat, a várt választási eredmény is segítheti a magyar piacokat, egy belső plusz indokot adhat ahhoz, hogy erősödjön a forint és csökkenjenek a hozamok. A remények most arról szólnak, hogy meg kell reformálni a nagy ellátórendszereket, leginkább az önkormányzati rendszert, amelynek átalakításával ésszerűbben újraszervezhető például az egészségügy vagy az oktatás is. A magyar társadalom megadta most ehhez a felhatalmazást, de ez egyben üzenet is, hogy ezzel mindenképpen kezdeni kell valamit - fejtette ki az elemző.

Kondrát Zsolt szerint a piac azzal tisztában van, hogy az átalakításokból adódó megtakarítások csak a későbbiekben jelentkeznek majd. Például az önkormányzati reform eleinte inkább kiadással jár az elbocsátások, végkielégítések miatt. De ha a reformot kilátásba helyezik, az előremutató lenne, és növelné a piaci szereplők bizalmát. A piac készen áll arra is, hogy egy nagyobb idei költségvetési hiányt toleráljon, de cserébe elvárásai vannak, kezdetben legalább annyi, hogy legyen egy ütemterv a kormány várható lépéseiről.

A monetáris tanács hétfői kamatdöntő ülésével kapcsolatban az elemző kifejtette: ha összeadódnak a kedvező külső és belső hatások, annak az lehet a következménye, hogy esetleg tovább tart a kamatcsökkentési ciklus, mint azt korábban várta a piac. Úgy vélte, amíg kedvező a külső környezet és a forint stabil vagy erősödik, az további kamatcsökkentésre ösztönözheti a jegybankot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Erősödött a forint

Erősödött a forint az euróval szemben pénteken délután a bankközi devizapiacon, az euróval 264,50 forinton kereskedtek, míg egy nappal korábban még 265,73 forint volt.

A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket

A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai