szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,83 pontos, 1,97 százalékos emelkedéssel, 24 952,41 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 33,6 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző kereskedési napi záráshoz képest. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint elsősorban a kedvező nemzetközi piaci hangulat játszott szerepet az emelkedésben, de segítette a magyar részvénypiacot a parlamenti választás második fordulójának eredménye is.

Összehasonlításképp megemlítette, hogy a német DAX-index csak egy százalékot emelkedett, és míg a nyugat-európai tőzsdeindexek új lokális csúcsokon vannak, addig a BUX és a magyar blue chipek csak közelítik ezt. Ennek alapján nem tartotta lehetetlennek a további erősödést.

A kereskedő úgy vélte, a piaci szereplők kedvezően fogadták a kétharmados parlamenti többség megszerzését – ez látszott a forint erősödésén is –, ennek birtokában ugyanis megléphetők azok a reformintézkedések, amelyek szükségesek a gazdaság talpra állításához.

A Mol 205 forinttal, 1,03 százalékkal 20 100 forintra erősödött, 2,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 270 forinttal, 3,83 százalékkal 7 320 forintra nőtt, forgalmuk 25,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,63 százalékkal 805 forintra emelkedett, forgalma 3,3 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 705 forinttal, 1,63 százalékkal 43.905 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 136,1 millió forintos forgalom mellett 75 forinttal, 0,35 százalékkal 21 790 forintra erősödött.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

BÉT: alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,22 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 23 797,60 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 32,2 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni