szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Piaci szempontból kedvezőnek minősítik első hétfői kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők a Fidesz kétharmadosnál nagyobb többségű választási győzelmét, amely a szakértői vélemények szerint komoly reformlehetőségeket teremt az új kormány számára.

A Wood & Co. nevű, Közép- és Kelet-Európára szakosodott, londoni és prágai székhellyel működő befektetési társaság az általa alkalmazott minősítési skálán "pozitív" besorolással látta el a választási eredményt. A cég szerint a Fidesznek most "bőséges lehetősége lesz bármilyen reform elindítására". A párt ígéretei között szerepelnek is különböző "említésre méltó" reformok, köztük a társasági adó mérséklése és a közkiadások visszafogása az önkormányzati rendszer méretének csökkentése révén.

A Wood & Co. szakértői szerint ugyanakkor egyelőre "nem világos", hogy a Fidesz milyen gyorsan tervezi e változtatások végrehajtását. A ház előrejelzése az, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val már május vége körül megkezdődnek a tárgyalások, és ezekből körvonalazódik majd az új kormánynak a következő évekre szóló költségvetési alapállása is.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének hétfői helyzetértékelése szintén pozitívnak minősíti a "reformlehetőségeket teremtő" választási eredményt. A ház a londoni befektetői körnek kiadott gyorselemzésében  ugyancsak felhívja a figyelmet arra, hogy a Fidesz "szinte bármilyen törvényt egyedül meg tud változtatni", olyanokat is, amelyek kulcsfontosságú reformterületeket érintenek, beleértve az önkormányzatokat.

A választások kimenetele komoly lehetőséget teremt egy strukturális reformprogram elindítására, ezért az eredmény piaci szempontból pozitív, jóllehet kezdetben e kedvező hatást mérsékelheti a Fidesz részletesen kidolgozott gazdasági programjának hiánya – vélekedtek a UBS londoni elemzői. A ház szerint a piac mostantól várhatóan a kormány gazdasági programjának pontos részleteit és a reformok végrehajtását tekinti majd kulcsfontosságú belső tényezőknek.

A cég előrejelzése az, hogy az új kormány elsősorban a növekedés gyorsítására és új munkahelyek teremtésére összpontosít. A fő reformlépések között lesz valószínűleg az adócsökkentés, az állami bürokrácia leépítése és az önkormányzati reform. A UBS szerint valószínűsíthető az is, hogy az új kormány megpróbálja újratárgyalni az IMF-programot, és a valutaalaptól az államháztartási hiány lassabb ütemű csökkentését fogja kérni, szerkezeti reformintézkedésekért cserébe.

Ez utóbbi vélemény konszenzusossá vált a Cityben. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői már a választások második fordulója előtt, befektetőknek kiadott előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy a Fidesz reformterveket fog benyújtani egy olyan hiánycél meghatározásáért cserébe, amely kevésbé kedvezőtlen a növekedési kilátásokra. "Ez nagyon különbözik a nyílt költségvetési lazítástól" – állt az elemzésben, amely 5 százalék körüli szintre emelt idei GDP-arányos hiánycélt valószínűsít a jelenlegi 3,8 százalék helyett.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport minapi elemzése szerint a költségvetési hiánycél kérdésében az IMF  "valamelyes rugalmasságot" mutat majd, ha az új kormány demonstrálja, hogy képes olyan reformok elfogadtatására, amelyek a későbbi években elősegítik a költségvetési konszolidációt. Ez a cég is azt valószínűsítette, hogy 5 százalék körüli GDP-arányos idei hiánycélról születhet megállapodás a valutaalap és a Fidesz-kormány között.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

WSJE: elijeszti-e a Fidesz-kormány a külföldi befektetőket?

A magyar gazdaságra nézve veszélyt jelent, hogy a Fidesz, a magyar vállalkozások támogatása jegyében elijesztheti a külföldi befektetőket – írta hétfőn a magyar választásokról szóló beszámolójának internetes változatában a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE).

MTI Gazdaság

WSJ: a Fidesz és az IMF közti tárgyalásokra kell majd figyelni

A Fidesz, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az EU közötti egyeztetés lesz az első fontos esemény, amelyre a befektetőknek figyelniük kell majd a magyarországi parlamenti választások második fordulója után - hívta fel a figyelmet a hétfői The Wall Street Journal.

MTI Gazdaság

Reformlépéseket remélnek a piacok

A várakozásoknak megfelelő választási eredménynek nem lesz számottevő piaci hatása, de az pozitív, hogy megszűnik a bizonytalanság, vagyis az eredmény alapján arra lehet számítani, hogy egy erős mandátummal felruházott Fidesz-kormány viszi tovább az országot − mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője.

MTI Gazdaság

Orbán valószínűleg felalkussza a hiánycélt az IMF-nél – londoni elemzők

Valószínűsíthető az új magyar kormány részéről az államháztartási hiánycél valamelyes emelése, de csak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások eredményeként – áll londoni felzárkózó piaci elemzők hétfőn kiadott legújabb helyzetértékelésében, amely szerint a Fidesz-kormány sem készül költségvetési lazításra.

Volna itt egy kis gond: komoly sugárterhelést kaphatnak az űrhajósok a Holdon

Volna itt egy kis gond: komoly sugárterhelést kaphatnak az űrhajósok a Holdon

3D-nyomtatóval készítette el saját óriásszobrát az ismert youtuber

3D-nyomtatóval készítette el saját óriásszobrát az ismert youtuber

Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban

Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban