szerző:
MTI

Piaci szempontból kedvezőnek minősítik első hétfői kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők a Fidesz kétharmadosnál nagyobb többségű választási győzelmét, amely a szakértői vélemények szerint komoly reformlehetőségeket teremt az új kormány számára.

A Wood & Co. nevű, Közép- és Kelet-Európára szakosodott, londoni és prágai székhellyel működő befektetési társaság az általa alkalmazott minősítési skálán "pozitív" besorolással látta el a választási eredményt. A cég szerint a Fidesznek most "bőséges lehetősége lesz bármilyen reform elindítására". A párt ígéretei között szerepelnek is különböző "említésre méltó" reformok, köztük a társasági adó mérséklése és a közkiadások visszafogása az önkormányzati rendszer méretének csökkentése révén.

A Wood & Co. szakértői szerint ugyanakkor egyelőre "nem világos", hogy a Fidesz milyen gyorsan tervezi e változtatások végrehajtását. A ház előrejelzése az, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val már május vége körül megkezdődnek a tárgyalások, és ezekből körvonalazódik majd az új kormánynak a következő évekre szóló költségvetési alapállása is.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének hétfői helyzetértékelése szintén pozitívnak minősíti a "reformlehetőségeket teremtő" választási eredményt. A ház a londoni befektetői körnek kiadott gyorselemzésében  ugyancsak felhívja a figyelmet arra, hogy a Fidesz "szinte bármilyen törvényt egyedül meg tud változtatni", olyanokat is, amelyek kulcsfontosságú reformterületeket érintenek, beleértve az önkormányzatokat.

A választások kimenetele komoly lehetőséget teremt egy strukturális reformprogram elindítására, ezért az eredmény piaci szempontból pozitív, jóllehet kezdetben e kedvező hatást mérsékelheti a Fidesz részletesen kidolgozott gazdasági programjának hiánya – vélekedtek a UBS londoni elemzői. A ház szerint a piac mostantól várhatóan a kormány gazdasági programjának pontos részleteit és a reformok végrehajtását tekinti majd kulcsfontosságú belső tényezőknek.

A cég előrejelzése az, hogy az új kormány elsősorban a növekedés gyorsítására és új munkahelyek teremtésére összpontosít. A fő reformlépések között lesz valószínűleg az adócsökkentés, az állami bürokrácia leépítése és az önkormányzati reform. A UBS szerint valószínűsíthető az is, hogy az új kormány megpróbálja újratárgyalni az IMF-programot, és a valutaalaptól az államháztartási hiány lassabb ütemű csökkentését fogja kérni, szerkezeti reformintézkedésekért cserébe.

Ez utóbbi vélemény konszenzusossá vált a Cityben. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői már a választások második fordulója előtt, befektetőknek kiadott előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy a Fidesz reformterveket fog benyújtani egy olyan hiánycél meghatározásáért cserébe, amely kevésbé kedvezőtlen a növekedési kilátásokra. "Ez nagyon különbözik a nyílt költségvetési lazítástól" – állt az elemzésben, amely 5 százalék körüli szintre emelt idei GDP-arányos hiánycélt valószínűsít a jelenlegi 3,8 százalék helyett.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport minapi elemzése szerint a költségvetési hiánycél kérdésében az IMF  "valamelyes rugalmasságot" mutat majd, ha az új kormány demonstrálja, hogy képes olyan reformok elfogadtatására, amelyek a későbbi években elősegítik a költségvetési konszolidációt. Ez a cég is azt valószínűsítette, hogy 5 százalék körüli GDP-arányos idei hiánycélról születhet megállapodás a valutaalap és a Fidesz-kormány között.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

WSJE: elijeszti-e a Fidesz-kormány a külföldi befektetőket?

A magyar gazdaságra nézve veszélyt jelent, hogy a Fidesz, a magyar vállalkozások támogatása jegyében elijesztheti a külföldi befektetőket – írta hétfőn a magyar választásokról szóló beszámolójának internetes változatában a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE).

MTI Gazdaság

WSJ: a Fidesz és az IMF közti tárgyalásokra kell majd figyelni

A Fidesz, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az EU közötti egyeztetés lesz az első fontos esemény, amelyre a befektetőknek figyelniük kell majd a magyarországi parlamenti választások második fordulója után - hívta fel a figyelmet a hétfői The Wall Street Journal.

MTI Gazdaság

Reformlépéseket remélnek a piacok

A várakozásoknak megfelelő választási eredménynek nem lesz számottevő piaci hatása, de az pozitív, hogy megszűnik a bizonytalanság, vagyis az eredmény alapján arra lehet számítani, hogy egy erős mandátummal felruházott Fidesz-kormány viszi tovább az országot − mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője.

MTI Gazdaság

Orbán valószínűleg felalkussza a hiánycélt az IMF-nél – londoni elemzők

Valószínűsíthető az új magyar kormány részéről az államháztartási hiánycél valamelyes emelése, de csak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások eredményeként – áll londoni felzárkózó piaci elemzők hétfőn kiadott legújabb helyzetértékelésében, amely szerint a Fidesz-kormány sem készül költségvetési lazításra.

Jól indul: sokan szavaztak reggel 7-ig

Jól indul: sokan szavaztak reggel 7-ig

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Választás: furcsaságok történnek Ferencvárosban

Választás: furcsaságok történnek Ferencvárosban

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

A Bálnán belül értékeli majd az eredményeket Orbán Viktor

A Bálnán belül értékeli majd az eredményeket Orbán Viktor