szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénteki árfolyamánál erősebben jegyezték a forintot hétfőn reggel a nemzetközi bankközi kereskedelemben.

Hétfőn röviddel hét óra előtt az eurót 262,69 forinton jegyezték az előző nap éjszakai 262,95 forint után. Pénteken késő este 263,40 forint, pénteken délután pedig 264,50 forint volt a jegyzés. Csütörtök délután még 265,73 forinton állt az euró jegyzése. Az erősödést a múlt hét utolsó két napján és a hét végén a görög hitelcsomag aktiválása hozta meg a térségi devizák körében. A G20 hétvégi tanácskozásáról érkező hírek alapján a pénzügyi mentőöv május elejére lehívható lesz Görögország számára, azaz éppen időben a lejáró hitelek törlesztéséhez. A görög pénzügyminiszter megfogalmazása szerint "aki a görög fizetésképtelenségre játszik a piacon, az a rajta lévő inget is el fogja veszíteni".

A görög válság rendeződésének jelei megnyugvást hoztak a devizapiacoknak. A pénteken még 1,33 dollár alatt járó euró jegyzés a hét végén 1,3360 környékén ingadozott. Hétfőn reggel röviddel hét óra előtt az eurót 1,3357 dolláron jegyezték az előző éjszakai 1,3329 után. Az euró hétfőn reggel 6,70 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben tavaly év végi árfolyamánál.

A forint árfolyamát nem térítette el a térségbeli trendtől a választások vártnak megfelelő eredménye. A piacok már korábban is kinyilvánították, hogy a költségvetési reformok végrehajtásához erős kormánytöbbséget látnának szívesen. A forint péntekinél erősebb árfolyamába már "be van építve" a jegybanktól hétfőre várt 25 bázispontos kamatcsökkentés is.

A jegybanki kamatcsökkentést több tényező is indokolja, részben a forint viszonylagos ereje, a kedvező inflációs kilátások, a stagnáló gazdaság ösztönzésének szükségessége, valamint a magyar államkötvények viszonylag magas hozama.

A forinttól a héten mérsékelt erősödést várnak, kísérletet téve a 261-262 forintos eurójegyzés közötti erőteljes technikai ellenállási küszöb áttörésére.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kissé gyengült a forint csütörtök reggel

Kissé gyengült a forint az euróval szemben csütörtökön reggel: egy euró 263,77 forintot ért hét óra után a nemzetközi bankközi devizapiacon, a szerda esti 263,58 forint után.

MTI Gazdaság

A várt választási eredmény segítheti a forintot

A piac alapvetően örül a leendő kormánypárt kétharmados többségének, hiszen van néhány olyan elvárt reformlépés, amely csak ennek birtokában valósítható meg - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője a parlamenti választás második fordulóját követően.

MTI Gazdaság

Erősödött a forint

Erősödött a forint az euróval szemben pénteken délután a bankközi devizapiacon, az euróval 264,50 forinton kereskedtek, míg egy nappal korábban még 265,73 forint volt.

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet