szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar lakosság mindössze 23,2 százaléka rendelkezik – a saját definíciói szerint értelmezett – pénzügyi megtakarításokkal a Raiffeisen Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint.

A 2010 első negyedévére vonatkozó megtakarítási index szerint a lakosság 70 százalékának a következő 12 hónapban csökkennek a megtakarításai. A válaszadók mintegy 45 százaléka bízik a bankokban, míg bankellenesnek kevesebb mint negyedük tekinthető. (A két társaság országos reprezentatív felmérésében a 15-69 éves magyar lakosságot szondázták mintegy ezer fő megkérdezésével.)

A megtakarítással nem rendelkezők 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a havi rezsi és a mindennapi kiadások után nem marad lehetősége félretenni, míg 10 százalékuk a hiteltörlesztés miatt nem képes tartalékokat képezni. Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta: a megtakarítási indexet ezentúl minden negyedévben publikálni fogják, a négy részindex értékeiből kiszámított pontszámot egy százas skálán értékelték. Ennek keretében külön indexen vizsgálták a jelenlegi megtakarítási képességet, a megtakarítások szerkezetét, a jövőbeli megtakarítási várakozásokat és a tartalékoláshoz való hozzáállást.

A Magyarországon készített index átlagos pontszáma 39,2 lett, amely régiós összevetésben is alacsonynak számít. Az összes kelet-közép-európai országban készített hasonló felmérésekkel összevetve Magyarországon az átlagnál alacsonyabb a lakossági megtakarítások aránya, ugyanakkor a lakossági hitelfelvétel mértéke a környező országokhoz képest magas.

A megtakarítások szerkezetét nézve kiderült, hogy a magyar lakosság 50 százaléka bankbetétben tartja megtakarításait, az életbiztosítások és a nyugdíj-előtakarékossági számlavezetés, továbbá az értékpapír és egyéb pénzügyi befektetés aránya mintegy 20-20 százalékot tesz ki.

Bacher János elmondta: a 23,2 százalékos takarékoskodási arányt annak alapján mutatták ki, hogy a lakosság a saját vélekedése szerint mit tart megtakarításnak. A valóságban ennél nagyobb lehet azonban a nyugdíjpénztári, életbiztosítási szerződéssel, illetve befizetéssel rendelkezők aránya. Szemléleti kérdés is, hogy a hosszú távú biztosítási formákat a lakosság megtakarításnak tartja-e vagy sem, ami egyben a pénzügyi kultúra hiányosságait is felfedi – vélekedett.

A Raiffeisen Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatása szerint a megtakarítási szokások és az életkor, valamint az iskolai végzettség között szoros kapcsolat van. A legtakarékosabbaknak a 60 év feletti, saját vállalkozásukból élő, felső fokú végzettséggel rendelkező nők bizonyultak, míg a legkisebb spórolási hajlandóságot a 15-19 év közöttiek és az alacsony iskolázottságúak körében mérték.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok: változás várható a lakossági megtakarításokban

A fokozatosan csökkenő jegybanki alapkamat és a januártól életbelépő új adókedvezmények arra ösztönzik a lakosságot, hogy jelentősen változtasson befektetési szokásain. A válság hatására felerősödött anyagi bizonytalanság és az állami szerepvállalás nyilvánvaló csökkenése egyre többeket késztet arra, hogy körültekintőbben kezeljék pénzügyeiket.

MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: a háztartások megtakarításai látványosan emelkednek

A korábbi stagnálás helyett 2010-re 0,8 százalékos GDP növekedést prognosztizál a Kopint-Tárki, jövőre a gazdasági növekedés 3,0 százalékra gyorsul, miközben az éves infláció idén 4,2 százalék, jövőre 3,2 százalék lesz – mondta Palócz Éva vezérigazgató a kutatóintézet keddi sajtótájékoztatóján.

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

A lakók 70 százaléka koronavírusos lett egy olasz idősotthonban

A lakók 70 százaléka koronavírusos lett egy olasz idősotthonban