szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Külföldi piaci és belföldi hatásokra gyengült jelentősen a forint kedden: az eurót délután négy órakor 267,35 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 263,60 forintos jegyzéssel szemben.

Kedden kora reggeltől folyamatosan, egyenletes ütemben gyengült a forint az éjszaka folyamán 263,50 közeli eurójegyzésről egészen 267 forint feletti szintekig. A dollárt 201,14 forinton jegyezték kedden délután 1,3301 dolláros euró árfolyam mellett. Hétfőn délután a dollár még 197,60 forint volt, 1,3322 dolláros euró árfolyammal. A svájci frankot 186,46 forinton jegyezték 183,50 forint után, 100 japán jent pedig 214,85 forinton 210 forint után.

A forinttal együtt gyengültek a térségbeli devizák is, de a forintnál kisebb mértékben: a lengyel zloty a kora reggeli 3,8820 körüli euró jegyzésről 3,9200-ig, a cseh korona pedig 25,43-as euró jegyzés környékéről 25,51 fölé gyengült.

A görög adósságszolgálat uniós támogatása körül kialakult "állóháború" rontotta a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot és gyengítette a térségbeli devizákat. A görög adósságszolgálati segélymechanizmus rendezetlensége, az EU-IMF hitelkeret aktiválásának újabb feltételekhez való kötése egy korábbi hitel közelgő májusi törlesztési határidejének tükrében soha nem látott magasságokba hajtotta fel a görög államkötvények hozamprémiumát az etalonnak tekintett német Bundhoz képest. Ugyanakkor az eurózóna pénzügyi stabilitásának romló kilátásai tovább gyengítették az eurót a dollárral szemben. Az euró a hétfő késő éjszakai 1,3400 körüli dollár jegyzésről kedd délutánra 1,3300 környékére gyengült.

A forint keddi gyengülésének a térségbeli devizákét meghaladó mértékét a piacon a görög-hatás mellett annak tulajdonítják, hogy hosszú idő óta első alkalommal jelent meg a jegybank szóhasználatában a "devizapiaci beavatkozás" kifejezés. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a kamatdöntést követő hétfői tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy "a monetáris politika alapvető eszköze a kamatpolitika, de szükség esetén a jegybank nem zárkózik el a devizapiaci beavatkozástól, ha a forint árfolyama túlzottan kilengene".

A másik specifikus forintgyengítő tényezőnek a jegybankelnök székének "nem piackonform" megingatását tartják az elemzők. Mint ismeretes hétfőn Orbán Viktor, majd kedden Pokorni Zoltán támadta nyilatkozataiban a jegybankelnököt, akinek 2013-ig szól a mandátuma. A Barclays Capital londoni elemzői szerint: ha az ezzel kapcsolatos "politikai zaj" miatt "folytatódik a kockázati prémiumok visszarakódása" a forinteszközökre, az okot adhat a monetáris tanácsnak az enyhítés leállítására.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A várt választási eredmény segítheti a forintot

A piac alapvetően örül a leendő kormánypárt kétharmados többségének, hiszen van néhány olyan elvárt reformlépés, amely csak ennek birtokában valósítható meg - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője a parlamenti választás második fordulóját követően.

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

A kormány döntött, tényleg új stadiont kap Pécs

A kormány döntött, tényleg új stadiont kap Pécs

A magyar gazdaság utolérte és megelőzte a szlovákot

A magyar gazdaság utolérte és megelőzte a szlovákot