szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Goldman Sachs nem élt vissza a befektetők bizalmával, nem titkolt el előlük fontos információkat - állította kedden Lloyd Blankfein, a befektetési bank elnöke az amerikai szenátus keddi meghallgatásán, ahol egyebek mellett az a vád hangzott el, hogy az ingatlanpiaci válságon nyerészkedő pénzintézet etikátlanul járt el.

Blankfein azt mondta: a Goldman nem hajtott végre titkos agresszív shortolást az általa kibocsátott jelzálogpiaci alapú értékpapírokra, úgynevezett CDO-kra. Carl Levin, a szenátusi vizsgálóbizottság elnöke viszont azt mondta: megdönthetetlen bizonyíték van arra, hogy a Goldman az ingatlanpiac gyengülésére játszva erőteljes short (rövid) pozíciókat vett fel, s ebből 3,7 milliárd dolláros haszna származott. Szerinte a bank egyértelműen olyan értékpapírosított befektetési eszközöket kínált, amelyeket titokban úgy terveztek meg, hogy elveszítsék értéküket. Blankfein viszont azt mondta: nem nyerészkedtek ügyfeleiken, akiknek a bizalma életbevágóan fontos számukra.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) másfél hete szinte piaci földindulást keltve csalás gyanújával eljárást indított a Goldman ellen, ami után a brit, majd a német pénzügyi felügyelet is bejelentette, hogy vizsgálatot kezd. A SEC szerint a bank fontos információkat hallgatott el a befektetők elől "nem elsőrendű" (subprime) jelzáloghitel-piaci alapú származékos befektetési eszközökkel kapcsolatban, csalárd módon forgalmazva azokat. Levin szenátor azt mondta: a Goldman 2007-ben az ingatlanpiac romlására játszva nagy mennyiségű mérgezett értékpapírral árasztotta el a piacot, és ezek a mesterséges eszközök hozzájárultak az ingatlanpiaci buborék kialakulásához. "Kétségtelen, hogy a bank etikátlanul járt el" - mondta John McCain szenátor, volt republikánus elnökjelölt. "Valami helytelen dolog" történt, a Goldman úgy játszott az ingatlanpiac ellen, hogy közben mérgezett hiteleket tartalmazó jelzálogalapú értékpapírokat adott el ügyfeleinek - fogalmazott Susan Collins szenátor.

A Goldman már korábban közölte: visszautasítja a vádakat, és igazának bíróság előtt fog érvényt szerezni. A szenátusi meghallgatás kapcsán az ABC televízió rámutatott: a Goldman Sachs az egyik legsikeresebb amerikai befektetési bank és kétségtelenül a legjobb politikai kapcsolatokkal rendelkezik. A bank vezetői korábban a kongresszusban és a Fehér Házban dolgoztak, többen pénzügyminiszterek voltak az előző demokrata és republikánus kormányok idején. A Goldman vezetőiről közismert, hogy hatalmas adományokkal segített politikusokat, elsősorban demokrata párti jelölteket, Barack Obama elnökválasztási kampányát csaknem egymillió dollárral támogatták, ez volt a második legnagyobb összegű ilyen adomány. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt