szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A görög bankrészvények ára átlagosan több mint 11 százalékkal zuhant kedden délutánra az athéni értéktőzsdén azokra az aggodalmakra, hogy Németország esetleg megakadályozza a pénzügyi támogatás megadását Görögországnak.

Röviddel 12 óra előtt az athéni értéktőzsde banki részvényeket tömörítő indexe 4 százalékos eséssel 1773,69 ponton állt, egyebek között a National Bank árfolyama 4,7 százalékos, az EFG Eurobank részvényára 5 százalékos mínuszban volt. Röviddel 16 óra után a banki index vesztesége már 11,2 százalékra nőtt, a National Bank árfolyama 10,2 százalékos, az EFG Eurobank részvényára 11,4 százalékos csökkenést jelzett.

A Görögországnak szánt segély folyósításával kapcsolatos bizonytalanság hatására folyamatosan újabb és újabb rekordokat döntött a keddi londoni kereskedésben a görög szuverén adósságtörlesztési leállás ellen köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása, jelezve, hogy az EU/IMF-segélyprogram bizonytalanságai miatt az euróövezeti tag Görögország mint szuverén adós piaci törlesztéskockázati megítélése minden eddiginél rosszabb.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision közölte: a görög államadósság-törlesztési kockázatra kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS), vagyis a görög fizetési leállás elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók árazása az aznapi késői londoni kereskedésben 798 bázisponttal rekordot döntött. Az előző esti zárószint 710,31 bázispont volt. Görögország törlesztéskockázati biztosítási díjszabása már egyes fejlődő országokéval vetekszik, és négyszeresen meghaladja Magyarországét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Zavargásokra számít a Walmart, ezért eldugja a fegyvereket

Zavargásokra számít a Walmart, ezért eldugja a fegyvereket

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom