szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A görög adósságválság fejleményei miatt euróövezeti válságcsúcs összehívását jelentette be szerdán Herman van Rompuy, az EU soros elnöke. Eközben szerdán soha nem látott szintre emelkedett a görög CDS árazása Londonban.

A csúcstalálkozó időpontja várhatóan május 10-én, vagy a körül lesz. Van Rompuy tokiói sajtóértekezletén sietett hangsúlyozni, hogy az Athénnal folytatott tárgyalások megfelelően haladnak és nincs szó a görög adósság átütemezéséről. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) időközben azt jelentette be, hogy a Görögországnak szánt − eredetileg 15 milliárd eurós − hitelt 25 milliárdra emeli.

Ugyanakkor a Standard & Poor's keddi görög leminősítésének bejelentése után szerdán tovább nőtt és soha nem látott szintre, 900 bázispont fölé − a vezető euróövezeti tagállamok átlagának több mint a tízszeresére − emelkedett a görög szuverén adósságtörlesztési leállás ellen köthető ötéves lejáratú határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása Londonban. Kedden este még 823 bázispontnál járt az árazás. A leminősítés 10 százalék fölé emelte a tízéves görög államkötvények hozamát is: szerda délelőtt már 10,13 százalékon állt a hozam.

A görög CDS árazások rekordszintű növekedése az összes magas államháztartási hiánnyal küzdő euróövezeti ország CDS-árazását is jelentősen emelte a szerda délelőtti kereskedésben. Új egyéves mélypontra zuhant az euró árfolyama is a dollárhoz képest: szerda délelőtt 1,3142 dollárt ért egy euró a londoni bankközi devizapiacon.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Görögországnak szánt közös pénzügyi segélymechanizmusáról május 2-án zárulnak le a tárgyalások. Ezután az EU állam- és kormányfői, illetve az IMF a tervek szerint május 10-én szavaznak a tervről - közölte kedden a német kormány írásos formában a német alsóházzal. Amennyiben zöld utat kap a terv, Görögország május 19-éig megkapja a hiteleket, pont akkor, amikor egy közel 9 milliárd eurós adósságot kell újrafinanszíroznia.

Az egyre valószínűbb forgatókönyv szerint az eurózóna egésze 30 milliárd euróval, az IMF további 15, esetleg 25 milliárd euróval járul hozzá a jelentősen eladósodott Görögország megsegítéséhez. A CMA DataVision e hónap elején ismertetett, idei első negyedéves adóskockázati összesítése szerint Görögország változatlanul a világ tíz legkockázatosabb adós államának mezőnyében van, olyan országokkal osztozik a felső tízes törlesztéskockázati listán, mint Venezuela, Pakisztán, Ukrajna, Irak, vagy Egyiptom.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

"Bóvli" szintre rontotta a görög osztályzatot az S&P

Erőteljes mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív – "bóvli" – szintre rontotta kedden Görögország adósbesorolásait a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre szűkebbek a görög kormány gazdaságpolitikai lehetőségei az államadósság-folyamatok fenntartható pályára állítására.

MTI Gazdaság

FT: az IMF 10 milliárd eróval növelné a görög csomagot

Tízmilliárd euróval növelné részesedését a Görögországnak szánt nemzetközi pénzügyi csomagban a Nemzetközi Valutaalap (IMF), attól tartva, hogy az EU-val együtt eddig megajánlott 45 milliárd eurós segélyprogram nem lesz elegendő a görög adósságválság elszabadulásának megakadályozására − írta athéni és washingtoni illetékesekre hivatkozva a Financial Times.

MTI Gazdaság

Zuhannak a görög bankrészvények

A görög bankrészvények ára átlagosan több mint 11 százalékkal zuhant kedden délutánra az athéni értéktőzsdén azokra az aggodalmakra, hogy Németország esetleg megakadályozza a pénzügyi támogatás megadását Görögországnak.

Krekó Péter szerint a politikusok hibája is, hogy sok a járványtagadó

Krekó Péter szerint a politikusok hibája is, hogy sok a járványtagadó

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint

Kevés európai országban marad olyan kevés szabadon elkölthető pénze a családoknak, mint Magyarországon

Kevés európai országban marad olyan kevés szabadon elkölthető pénze a családoknak, mint Magyarországon