szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább gyengült a forint: az eurót szerdán délelőtt 270,05 forinton jegyezték a kedd délutáni 267,35 forint után.

Hétfőn délután a jegyzés még 263,60 forint volt. Kedden a forint a térségbeli devizákkal együtt folyamatosan gyengült a görög adósságrendezés uniós támogatásának elhúzódása, valamint ezzel kapcsolatban a magas deficittel küzdő többi euróövezeti tagállamra kiterjedő "szuverén adósbesorolási fertőzés" veszélye miatt. A S&P kedden Portugáliát két fokozattal sorolta vissza, Görögország besorolását pedig egyszerre több fokozattal, az euróövezeti tagországok között elsőként "bóvli" szintre rontotta.

A forint keddi gyengülésének a térségbeli devizákét meghaladó mértékét a piacon a görög hatás mellett részben annak is tulajdonították, hogy hosszú idő óta első alkalommal jelent meg a jegybank szóhasználatában a "devizapiaci beavatkozás" kifejezés. A másik forintgyengítő tényezőnek a jegybankelnök székének "nem piackonform" megingatását tartják az elemzők.

Szerdán a forint és a térségbeli devizák árfolyamának további alakulását a görög adósságszolgálat rendezésének körvonalazódása, valamint a lengyel jegybanki kamatdöntés befolyásolhatja, amennyiben az eltér a piacok által várt kamattartástól. Szerdán délelőtt a dollárt 204,70 forinton jegyezték 1,3196 dolláros euróárfolyam mellett. Kedden délután a dollárt 201,14 forinton, az eurót 1,3301 forinton jegyezték. A svájci frank jegyzése 188,59 forint a kedd délutáni 186,46 forint után, 100 japán jent 219,35 forinton jegyeztek 214,85 forint után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Százmillió forint illegális hulladéklerakók felszámolására

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 100 millió forinttal segíti az illegális hulladéklerakók felszámolását az idén, az önkormányzatok és non-profit szervezetek számára kiírt pályázat eredményeképpen 200 helyszínen több mint 17 300 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtenek össze és ártalmatlanítanak szakszerűen.

Megunta a maszkviselést, tűzriadót csinált az iskolában egy komlói diák

Megunta a maszkviselést, tűzriadót csinált az iskolában egy komlói diák

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak