szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

MagNet Magyar Közösségi Bank néven új banki működési és üzleti modellt akar meghonosítani az országban a HBW Express Bank.

A pénzintézet sajtótájékoztatóján Fáy Zsolt, a bank igazgatóságának elnöke elmondta, hogy  nyugat-európai minta alapján átalakították a HBW-t. Az új  modell lényege, hogy a bank betéteseinek jóval nagyobb lesz a beleszólása a források felhasználásába, mint a "hagyományos"  hitelintézetek esetében.

A Nyugat-Európában már évtizedek óta működő közösségi bankok a fenntartható fejlődést és az átlátható és etikus működést helyezik előtérbe, és a válság idején sem szorultak egyetlen országban sem állami segítségre – emelte ki.  A HBW Express, azaz új nevén a MagNet Magyar Közösségi Bank tulajdonosa 30 százalékban a Caja Navarra, amely Spanyolország egyik legismertebb közösségi takarékpénztára. A nyugat-európai modell alapján a betéteseket rendszeresen tájékoztatják majd, hogy a banknál elhelyezett pénzük mekkora összeggel járult hozzá a bank nyereségéhez. A bank kiemelt területekként kezeli majd a biogazdálkodást, a zöld energia fejlesztési lehetőségeit, a környezet és természetvédelmet, a kutatás-fejlesztést, a munkahelyteremtést, a szociális célokat vagy az egészségügyi ellátást szolgáló beruházásokat.

Salamon János, a bank vezérigazgatója elmondta, hogy az évente elért banki nyereség 10 százalékának felhasználásáról a betétesek döntenek. Ez úgy történik, hogy a közösségi adományozási program keretében a betétesek az elhelyezett pénzük arányában dönthetnek arról, milyen civil szervezetnek, alapítványnak adják nyereségrészüket.

Elmondta: tavaly a HBW (új nevén a MagNet) adózott nyeresége mintegy 440 millió forint volt, a betétesek így 44 millió forint támogatás odaítéléséről dönthetnek. A bank tavalyi mérlegfőösszege 53 milliárd forint volt, szemben a 2008-as 35,23 milliárd forinttal. (Az adózás utáni nyereség 2008-ban 293 millió forintot ért el.)

A betétesek negyedévente meghatározhatják azt is, mennyi kamatot kérhetnek a betétük után. Az elhelyezett pénzek után a 0,5-5 százalékos sávban kérhetik a kamatot, a bank a hiteleknél erre 3 százalékos kamatrést számít fel – tette hozzá a vezérigazgató. Ezen túlmenően a MagNet a tavaly ősszel elfogadott Banki Magatartási Kódexben megfogalmazottakon felüli vállalásokat nyújt. Így például a közösségi banki termékek esetében a betétes látja, hogy hová és mennyit fektet be a bank, és ebből mekkora a bank nyeresége. Ugyancsak látja az ügyfél, hogy a bank kiknek és milyen összegben nyújt hitelt. Tehát a hagyományos banki működési modellel ellentétben, a közösségi banknál „látják egymást” az érintett felek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Jön a magyar közösségi bank

Az áprilisban piacra lépő első hazai közösségi bank ügyfelei az elképzelések szerint beleszólhatnak a hitelezési politikába és speciális bankbetéteikkel maguk is dönthetnek egy-egy társadalmi jelentőségű fejlesztés finanszírozásáról.

Márciusban kapott menekültstátust a tanárt lefejező csecsen fiatal Franciaországban

Márciusban kapott menekültstátust a tanárt lefejező csecsen fiatal Franciaországban

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek