szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A formálódó görög pénzügyi segélycsomag híreire jelentősen enyhült a csütörtöki londoni kereskedésben Görögország és több más, sebezhetőnek tekintett eurótagállam, valamint a kelet-európai EU-országok törlesztéskockázati biztosítási ügyleteinek (CDS) árazása az előző napi – a görög CDS-díjszabást soha nem látott magasságokba repítő – meredek megugrás után.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői elmondták: a görög államadósság-törlesztési kockázat fedezetére kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi londoni kereskedésben valamivel 660 bázispont alá csökkent vissza a 910 bázispont feletti, minden korábbi rekordot megdöntő előző nap napközbeni jegyzésekről és a 754,4 bázispontos záróról.

A magyar adósságtörlesztési kockázat biztosítási díja a csütörtöki londoni kereskedés félidejében 200 bázispont körül mozgott a 210 bázispontos előző esti záró után. A magyar CDS-díj előző nap járt 230 bázispont felett is. Ennek alapján a törlesztési leállás kockázatára fedezetet kínáló piaci szereplők a csütörtöki londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente 200 ezer euró körüli törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre, hozzávetőleg 460 ezer euróval kevesebbet, mint Görögország esetében. Magyarország CDS-árazása tavaly márciusban, a pénzügyi válság okozta piaci pánikhatás kelet-európai tetőzésének időszakában érte el eddigi csúcspontját, de akkor sem haladta meg a 630 bázispontot.

Csütörtökön enyhült a többi térségi EU-tagállam CDS-díjszabása is. A CMA adatsora szerint a biztosítási kontraktusok árazása Lengyelország esetében a 118 bázispontos előző záróról 112 bázispontra, Csehország esetében 84,4 bázispontról 80 bázispontra csökkent.

Olcsóbb lett azoknak az euróövezeti tagállamoknak a törlesztéskockázati díjszabása is, amelyeket a piac – szintén ingatag költségvetési és adóssághelyzetük miatt – a leginkább veszélyeztetettnek tart egy esetleges "görög járványtól". Portugália CDS-díjszabása – amely előző nap járt 410 bázispont felett is – csütörtökön 304 bázispont volt, Spanyolországé 179 bázispontra süllyed a 187 bázispontos előző esti záróról és a 210 bázispont feletti előző napi napközbeni csúcsokról.

Ezek a mozgások a CDS-piac szélsőséges hektikusságát jelzik. Ezen a piacon ugyanis napi 8-10 bázispontos árazási változás is már jelentős kilengésnek számít. A napokban Görögország, Portugália és Spanyolország hitelminősítői besorolásai egyaránt romlottak. Görögország szuverén adóskockázati osztályzatait a Standard & Poor's a hét elején befektetésre ajánlott szint alá, spekulatív – "bóvli" – kategóriába süllyesztette. Ezzel Görögország az euróövezet egyetlen olyan tagállama lett, amelynek nincs mindegyik hitelminősítőnél befektetői ajánlású besorolása.

A leminősítés után – a görög adósságpapírok befektetői által követelt kockázati felár emelkedése mellett – szűkült azon befektetők köre is, amelyek a görög államkötvények vásárlóiként szóba jöhetnek, ugyanis sok alap kizárólag befektetési ajánlású állampapírt hajlandó vásárolni.

A CDS-díjszabások azt jelzik, hogy a szuverén vagy kereskedelmi törlesztéskockázatra biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők mennyire ítélik kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek adósságára az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA DataVision e hónap elején ismertetett, idei első negyedéves adóskockázati összesítésében Görögország a világ tíz legkockázatosabb adós államának mezőnyében szerepelt, olyan országokkal osztozva a felső tízes törlesztéskockázati listán, mint Venezuela, Pakisztán, Ukrajna, Irak, vagy Egyiptom. Az euróövezeti tag Görögország törlesztéskockázat-biztosítási díjszabása jelenleg a fejlődő országok átlagos szintjén van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

„Ebolát szabadítottak Európára a görögök” – Magyarország is veszélyben?

Felgyorsultak az események a görög segélycsomag ügyében. Miután kedden az S&P a bóvlikategóriába küldte a görög kötvényeket, szerdán a görög állampapírpiac gyakorlatilag kapitulált, a német politikai elit pedig rábólintott a segélycsomagra – amelynek teljes összege az IMF vezérigazgatója szerint a 120 milliárd eurót is elérheti –, hogy elkerülhető legyen a befektetőket több száz milliárd eurós veszteséggel sújtó államcsőd és a válság tovaterjedése.

MTI Gazdaság

Már Obamát sem hagyja hidegen a görög veszély

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár üdvözölte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatást nyújt a fizetésképtelenség határára sodródótt Görögországnak, és szorgalmazták, hogy Athén tegyen határozott lépéseket gazdasági nehézségeinek leküzdésére - közölte a washingtoni Fehér Ház.

MTI Karrier

A görög kormány nem hajlandó csökkenteni a béreket

A görög kormány nem fogadja el az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap javaslatát, miszerint a hitelnyújtás egyik feltételeként csökkentsék Görögországban a fizetéseket - közölte szerdán a görög munkaügyi miniszter.

MTI Világ

Összehozta a "görög veszély" a portugál kormányt és ellenzékét

Egyesült erővel készül megelőzni a görög helyzethez hasonló válság kialakulását a portugál kormány és az ellenzék: a szocialista kormány a jobbközép szociáldemokratákkal (PSD) együttműködve igyekszik válaszolni a spekulatív támadásokra, amelyek portugál adósságot veszik célba.

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek